Porfestő üzem Mezőhegyesen

Publikálva: 2018. február 8.

A Belügyminisztérium támogatásával Mezőhegyesen elkészült a település porfestő üzeme, amelyhez porszóró fülke és kompresszor is tartozik. A beruházás a lombseprű készítéshez kapcsolódó korszerű felületkezelést teszi lehetővé. Az üzemet dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár adta át.

Mint azt dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár elmondta: "A tárca célja olyan közfoglalkoztatási programok megvalósítása és támogatása, amelyek hasznosak, értéket teremtenek, folyamatos munkavégzést tesznek lehetővé, az ország minden területén megvalósíthatók és több célcsoportot is elérnek." Hozzátette: „A helyi kapacitások továbbfejlesztése egy olyan érték- és munkahelyteremtő beruházás, amellyel a település és a térség bizonyítja, hogy képes fejlődni." Kiemelte: "Mezőhegyes település évről évre bizonyítja, hogy példamutató módon képes a helyi adottságainak kihasználására, és minden lehetőséget megragad új termékek és eljárások bevezetésére, elterjesztésére."

A Békés megyei település évek óta komoly értékteremtő tevékenységet folytat közfoglalkoztatási programjaiban, amelyekben 2017-ben közel 150 fő álláskereső részére biztosítottak munkát és megélhetést. 

2013 óta működik a savanyító üzemük, ahol 16 féle terméket állítanak elő, saját, illetve a környező településekről származó alapanyagokból. A helyi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság működéséhez szükséges tereprendezési, takarítási feladatokat közfoglalkoztatottak végzik. Mivel a tangazdaságban folyamatos a munkaerőigény, így a közfoglalkoztatottak nagyobb eséllyel kerülhetnek vissza az elsődleges munkaerőpiacra is. A helyi sajátosságokra épülő programon belül térkőgyártó üzemet is működtet az önkormányzat, amely 6 fő számára nyújt munkalehetőséget. Az előállított térkő a település közúthálózatának karbantartását segíti, a felesleget pedig értékesítik a környező települések számára.

Lombseprű gyártással 2016 óta foglalkoznak, mivel egyre nagyobb igény mutatkozott a jó minőségű eszközökre. A Belügyminisztérium támogatása lehetővé tette egy közel 95 m2-es műhely kialakítását, valamint a szükséges alapanyagok és tárgyi eszközök megvásárlását. Az elmúlt esztendőben már 800 seprűt állítottak elő. Az újonnan elkészült porfestő üzem kialakítását a lombseprű készítés során kialakult korszerű felületkezelési módszer igénye indokolta. 

Menü

Közfoglalkoztatás

Navigáció