Piaccal és vegyesbolttal gyarapodott a Veszprém megyei Nyárád község

Publikálva: 2022. április 5.

Átadták a helyi piacnak és a „Bitva” vegyesboltnak otthont adó épületet Nyárádon. A beruházás vidékfejlesztési pályázat segítségével valósult meg, a projekthez több mint 46 millió forint támogatást kapott és közel 7 millió forint önerőt biztosított a helyi önkormányzat.

Pajak Károly polgármester megnyitó beszédében kiemelte, hogy a növénytermesztés és az állattartás tekintetében évről évre bővül a nyárádi gazdaság. Biogazdálkodást folytatva friss, vegyszermentes helyi termékekkel látják el a lakosságot, valamint a gyermek- és szociális étkeztetést biztosító konyhát. Éves szinten körülbelül hatezer húscsirkét, 30 húsmarhát, 80 sertést, 12 ezer tojást, továbbá több tonna paprikát, paradicsomot, zöldséget és burgonyát értékesítenek. Hozzátette, hogy a termelés a közfoglalkoztatási támogatások segítségével a járási startmunka mezőgazdasági programban történik, az értékesítés pedig az önkormányzat tagságával többéve sikeresen működő szociális szövetkezeten keresztül valósul meg. A szociális szövetkezet jelenlegi dolgozói a korábbi közfoglalkoztatási programokból kerültek át szövetkezet munkavállalói közé. 

A felújított épület nagy előrelépés a helyi termékek értékesítésben és a község ellátásának biztosításában. A rövid ellátási lánc lényege a termelők és a vevők közötti távolság lerövidítése. Ennél rövidebb út pedig nem nagyon létezik, hiszen a helyi piactól ötven méterre termelik a paprikát és a paradicsomot. A boltban a helyi portékák mellett a környező szociális szövetkezetek termékeit is értékesítik. A bolt működtetése hosszú távon két fő foglalkoztatását tudja biztosítani.

Fotók: Pintér Ádám

Menü

Navigáció