Növényház és kiszolgáló csarnok létesült Gyulaházán

Publikálva: 2024. április 12.

A Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja keretében Gyulaháza Község Önkormányzata 2 milliárd 264 millió forint összegű támogatásban részesült növényház és kiszolgáló csarnok létesítésére. A fejlesztési támogatásból kialakításra került fóliás növényházban csepegtető, termesztőcsatornás eljárással uborka (kertészeti kultúra) termesztése valósul meg.

Ünnepélyes szalagátvágás Román István főispán, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, valamint Bardi Béla László polgármester

A program során megépítésre került egy két hajóból álló 8 064 m2 alapterületű fóliasátor, egy 1 047 m2 alapterületű kiszolgáló épület (csarnok, irodák, raktárok, hűtőház), két darab 648 m2 hasznos alapterületű bálatároló, egy 1,2 MW teljesítményű biomassza tüzelésű fűtési rendszer, egy fűtési puffertartály, valamint egy öntöző kút. 

A programban beszerzésre kerültek a működtetéshez szükséges eszközök, a növénytermesztési technológia, napelemrendszer, kialakításra kerültek a kiszolgáló utak, valamint betanításra kerültek a leendő dolgozók, akiknek munkájára fog épülni a beruházás hatékony működtetése.

A növényházi fóliasátor Magyarországon egyedülálló, innovatív gépészettel, termesztőcsatorna rendszerrel, automatizált meteorológiai állomással és számítógép vezérelt klimatizálással került felszerelésre. A villamosenergia ellátás segítésére olyan napelemes rendszer kerül kiépítésre, amely a megtermelt energiát tárolni képes akkumulátorokkal van ellátva, így a rendszer akár éjjel is fel tudja használni a nappal megtermelt villamosenergiát anélkül, hogy a villamos hálózatba vissza kelljen táplálni minden megtermelt energiát. A növényház fűtési rendszere megújuló energiaforrások segítségével biztosítja a növényház hőigényét, egy olyan nagy teljesítményű biomassza kazánnal, amely a hulladék faanyagtól, a környékről származó szalmabálákig mindenféle biomasszát képes felhasználni. Szintén egyedülálló módon, a fenntartható működést támogatva a növényház öntözőrendszere az öntözővíz közel harmadát a növényházra hulló esővíz visszanyeréséből biztosítja megfelelő kémiai tisztítás után. A fóliás növényház megkapta a GLOBAL GAP regisztrációs számot, ami biztosítja a LIDL kereskedelmi hálózathoz történő értékesítést.

A létrehozott beruházás eredményes működtetését Gyulaháza Község Önkormányzata látja el és 12 fő számára biztosít hosszútávú munkalehetőséget. 

A beruházást ünnepélyes keretek között 2024. április 11-én adták át. A rendezvényen Bardi Béla polgármester köszöntőjét követően Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja, Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, valamint dr. Seszták Miklós a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Menü

Navigáció