Nógrádszakállon a közfoglalkoztatás létkérdés

Publikálva: 2018. június 19.

Az Ipoly-parti Nórádszakállon sok alacsony iskolai végzettségű ember él, akiknek minimális az esélyük arra, hogy az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedjenek. Ezért is nagy jelentőségű a helyi közfoglalkoztatás, aminek köszönhetően a családok megélhetése biztosított, ráadásul a falu is folyamatosan szépül, fejlődik. Kiemelkedő a mezőgazdasági programjuk, de a Start munkaprogramban végzik a vízelvezető árkok, a patak medrének karbantartását is.

A 660 lelket számláló községben összesen 130 fő dolgozik a közfoglalkoztatásban. A mezőgazdasági programon belül tizenhét személy számára biztosítanak munkalehetőséget. A községben három helyszínen, hétszázhúsz négyzetméteres fóliasátorban és szabadtéren termesztenek, főleg olyan növényeket - mint például a karalábé, vagy az uborka – termesztenek, amelyeket a helyi konyhán dolgoznak fel. Az önkormányzat nemrég olyan rendeletet alkotott, hogy a többlettermést, amelyet a konyhán nem tudnak feldolgozni, szétosztják a faluban rászoruló családok között.

A mezőgazdasági programban részt vevők közül egyre többen művelik otthon a saját kertjüket, veteményeznek, gyümölcsfákat ültetnek. Az idősebbek közül többen jelezték, hogy ajándékba vagy jelképes összegért szívesen átadják a földjüket a falunak. A zöldségtermesztés mellett gyümölcsökkel is szeretnének majd foglalkozni a településen.

A mezőgazdasági tevékenységeken túl vízelvezető árkokat tisztítottak, tájházat építettek. A tájház teljes egészében a közfoglalkoztatásban valósult meg. A parkok gondozása, ápolása, a település tisztán tartása a közfoglalkoztatottak feladata. A ráróspusztai üdülőövezetben a fűkaszálást és a vízelvezető árkok karbantartását végzik el. A településen két patak is keresztülfolyik, a Start munkaprogramban résztvevők egy csoportjának feladata a vízelvezető árkok, a patak medrének a karbantartása, gondozása. A közfoglalkoztatásba bevont szakmunkások segítségével felújították a temetőben a ravatalozót, körülkerítették a sírkertet, elkészítették annak kapuját, valamint a mezőgazdasági szerszámok számára tárolót is építettek. 

(Forrás: Nógrád Megyei Hírlap)

Menü

Navigáció