Milyen mértékben változtatja meg a foglalkoztatás és a munkanélküliség szintjét és arányát a közfoglalkoztatás?

Válasz

Az inaktivitás, a foglalkoztatás és a munkanélküliség szintje között nehezen modellezhető, térben és időben is változó az összefüggés. A foglalkoztatásból nem csupán a munkanélküliséghez vezethet út, hanem egyebek mellett lehetünk gyerekünket gyeden, gyesen nevelő szülők, elmehetünk tanulni, vagy lehetünk tartósan betegek is. Ugyanígy visszafelé is, a foglalkoztatásba sem csak a munkanélküliségen keresztül juthatunk. A KSH Munkaerőfelvétele a különböző aktivitások mindegyikéről ad rendszeresen tájékoztatást, ezen adatok az aktivitási formák nagyságrendjéről és a változásról is informálnak.

Miközben a Munkaerőfelvétel a gazdasági aktivitás minden formáját számba veszi, a foglalkoztatottak számának becsléséhez gyakran a KSH intézményi statisztikáját használják, a közfoglalkoztatottak számát pedig a munkaügyi kirendeltségek álláskeresőinek adminisztratív adatállományából veszik. Az eltérő módszertannal készülő adatbázisokból származó adatok együttes alkalmazása nagy körültekintést és korrekt módszertani eljárásokat igényel. (A pontos definíciók a KSH portálján megtalálhatók.)

A munkanélküliségi ráta vetítési alapja a gazdaságilag aktív népesség száma, míg a foglalkoztatottak számát az aktív korú népességhez viszonyítjuk. A következtetések levonását tehát az is nehezíti, hogy míg az elmúlt időszakban a gazdaságilag aktívak száma növekedett, az aktív korú népesség - demográfiai okok miatt – fogyatkozott.

Vissza a GYIK-hez.

Menü

Navigáció