„Mezőföld Kincse. Ez fűszerpaprika!”

Publikálva: 2024. június 7.

A Nagylóki Gazdasági és Szolgáltató Start Szociális Szövetkezet 2015-ben alakult Nagylók Község Önkormányzata és több magánszemély részvételével a közfoglalkoztatásban eredményesen végzett tevékenységekre épülve. Az önkormányzat által szervezett, évről évre fejlődő, értékteremtő és növekvő eredményt elérő közfoglalkoztatási programra alapozva, piaci elven működő gazdasági társaság jött létre, amelyben alkalmazzák a közfoglalkoztatottakat.

A szövetkezet induláskor azokat a tevékenységeket igyekezett ellátni, amelyekre azonnali piaci igény mutatkozott, így rövid időn belül bevétele is lett.  Alapvetően ezeket a tevékenységeket két fő csoportra lehetett osztani: a helyi igényeknek megfelelő közösségi szolgáltatás, ezen belül a szociális feladatellátás (ebédkihordás, közterületek karbantartása, helyi rendezvényeken büfészolgáltatás biztosítása stb.) és a valós piaci kereslettel bíró termékek előállítása. 

A szövetkezet termékelőállítás és értékesítés kapcsán zöldségpalánták termesztését végzi egy 240 négyzetméter alapterületű fűtött növényházban és két 390 m2 összterületű fűtött fóliasátorban, ahol egy szezon alatt több százezer fűszerpaprika palántát termeszt eladásra és saját célra.

A közfoglalkoztatási programból hozott eredményekre és az azt követő időszak fejlesztéseire alapozva 2017-ben a Belügyminisztérium támogatásával megépült egy feldolgozóüzem. Itt lehetőség van a megtermelt fűszerpaprika teljeskörű feldolgozására a magvetéstől, a palántanevelésen és termesztésen keresztül, a feldolgozásig. A HACCP rendszerrel ellátott üzemben mára már bérfeldolgozást is vállalnak. A feldolgozott saját termékre egyedileg megtervezett arculati kép, a „Mezőföld Kincse. Ez fűszerpaprika!” márka létrehozása nagy lökést adott a szövetkezet által előállított őrölt fűszerpaprika marketingjének. A 1000 g, 500 g, 250 g kiszerelésű csemege, illetve a 250 g kiszerelésű csípős terméke 2021. évben megkapta a Magyar Termék védjegyet. Ez nagy büszkesége a szövetkezetnek és a programnak, hiszen a termék a piaci, fogyasztói igényeknek és a szigorú minőségi előírásoknak is megfelelnek. 

Az elmúlt évben jelentős mértékű fejlesztésre került sor a növénypalánták előállítása terén. A fejlesztés keretében beszerzésre került egy tőzegkeverő gép, egy tálca- és cseréptöltő gép, valamint egy magvető gép, amely eredményeként a magvetés és palántaültetés teljes munkafolyamata gépesítve lett. A foglalkoztatott 5 fő munkaerő a rendelkezésre álló rövid időtartam alatt képes elvégezni a vetési és ültetési feladatokat. A fűszerpaprikatermesztés folyamatának gépesítésében is történt előrelépés, beszereztek egy bakhátkészítő és egy fóliázó gépet a hatékony termesztési technológia kialakításához.

A Nagylóki Gazdasági és Szolgáltató Start Szociális Szövetkezet az elmúlt évek során a zöldségpalánták, valamint az őrölt fűszerpaprika értékesítése terén a környékben és országosan is széles ügyfélkört épített ki. A szövetkezetben dolgozók működtetik a Petőfi utcai gazdasági portán található szárító üzemet, növényházat és fóliasátrakat, ők végzik az értékesítési teendőket. 

A tevékenységi portfólió egész éven át munkalehetőséget biztosít az alkalmazottaknak.

Menü

Navigáció