Lovas turisztikai fejlesztés Jászkarajenőn

Publikálva: 2020. július 15.

Ünnepélyes alapkőletétellel kezdődött meg Jászkarajenőn a Lovas Turisztikai Centrum építése 2020. július 15-én. Az épülő csarnokban a lovas oktatás mellett – akár a téli időszakban is – tartanak majd versenyeket, edzéseket, valamint terápiás foglalkozásokat. A csarnokot nyári pályák és szálláshelyek is kiegészítik, így a sportkomplexum a jövőben a hazai lovassport egyik bázisaként szolgálhat. Az eseményen részt vett dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára is.

Alapkő letétel Jászkarajenőn

A községben már közel huszonöt évre visszanyúló hagyománya van a lovassportoknak. A korábbi években kialakított akadálypálya alkalmas fogathajtó versenyek rendezésére is: a hazai kettes- és négyes fogathajtó versenysorozat országos bajnokságának döntőjéhez Jászkarajenő több alkalommal biztosította a helyszínt.

A Belügyminisztérium saját forrásaiból támogatja a Kormány által 2019-ben elindított Gazdaságélénkítő Programban érintett települések fejlesztési projektjeit. A Program I. ütemében 8 Mrd Ft támogatási összeg állt rendelkezésre a fejlesztési elképzelések finanszírozására.  A tavalyi évben tizenhét település nyert el támogatást e keretből, amelyek között található a község „Lovas turisztikai és gazdaságfejlesztés Jászkarajenőn” tematikájú programja, mindösszesen 245 millió Ft támogatási összeggel.  A bemutatott elképzelés az egyre nagyobb jelentőségű lovassport szerteágazó lehetőségeinek komplex kialakításával lefedi mind az oktatási, terápiás, turisztikai, valamint az amatőr- és versenysport megvalósíthatóságának feltételeit. 

A következő fejlesztési ütemben egy nyári ló szállást, valamint téli szénatárolót építenek, míg a hosszabb távú fejlesztés részeként, elsőként egy multifunkciós csarnokot, valamint téli istállót és kiszolgáló létesítmények létrehozását tervezik.  Nagy hangsúlyt fektetnek az iskolai lovas oktatás megteremtésére és fejlesztésére. A pályák és létesítmények teret adnak akár amatőr, akár már versenylovasok oktatásának, továbbképzésének, továbbá versenyekre való felkészülésnek, edzőtáboroztatásnak, valamint turisztikai programoknak is.

Az elképzelés megvalósításával új szintre emelkedik a helyi lovassport. Megteremtődik annak lehetősége, hogy a község egyik gazdasági szereplőjévé váljon, munkahelyet biztosítson, valamint, hogy a hazai lovassport megkerülhetetlen szereplőjévé, a térség turisztikai célpontjává, a gyermekek oktatási, egészségügyi fejlesztési, valamint tömegsport bázisává lépjen elő. 

Menü

Navigáció