Közfoglalkoztatási kiállítás Szolnokon

Publikálva: 2019. szeptember 6.

Ötödik alkalommal rendeztek közfoglalkoztatási kiállítást Szolnokon. 2019. szeptember 5-én Jász-Nagykun-Szolnok megye 23 kiállítója mutatta be a közfoglalkoztatásban előállított termékeit. A rendezvényen részt vett dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára is.

Dr. Hoffmann Imre

– Elegendő végigtekintünk a kiállító önkormányzatokon és szociális szövetkezeteken, hogy megállapíthassuk, a közfoglalkoztatás valós értéket teremt – mondta megnyitó beszédében dr. Hoffmann Imre. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Kormány a hazai foglalkoztatás bővítésének kulcsát a potenciális munkaerő állomány – így az inaktívak, a regisztrált álláskeresők és a közfoglalkoztatottak – elsődleges munkaerőpiacra segítésében látja.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közfoglalkoztatási programok igazodnak a helyi adottságokhoz, a lakossági igényeihez és a rendelkezésre álló termelési erőforrásaihoz. 2019 első félévében a megyében dolgozó közfoglalkoztatottak átlagos létszáma közel hatezer fő volt. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyét is érinti az a fejlesztési program, amely Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében indult. A kedvezményezett térségeket érintő gazdaságfejlesztési programról dr. Pintér Sándor belügyminiszter 2019. szeptember 2-án tartott tájékoztatót. Idén ötven település komplex fejlesztése kezdődhet el, közöttük három – Örményes, Tiszaroff és Tiszaszőlős – Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A gazdaság fejlesztése munkahelyteremtéssel, helyi gazdaság-élénkítéssel, helyben végezhető, a környék adottságaihoz igazodó tevékenységek kialakításával lehetséges. A célt leggyorsabban a közfoglalkoztatás során létrehozott termelői kapacitásokra építve, azokat fejlesztve, esetleg irányított módon működtetve lehetséges elérni. 

A gazdaságfejlesztési program mellett a Belügyminisztérium elindította a Felzárkózó települések programját is, melynek első ütemében 31 település érintett. Ebben a programban Jász-Nagykun-Szolnok megyében két település, Tiszabő és Tiszabura vesznek részt. A Felzárkózási települések programja a társadalmi hátrányok kiküszöbölésére, a településen élők szociális jellegű tevékenységek bővítésére (óvoda-, bölcsődeépítés és -felújítás, orvosi rendelő létesítése), összességében a település lakosságának életkörülményeinek javítására irányul.

A rendezvény 23 kiállítója közül hárman szociális szövetkezetként működnek. A látogatókat a közfoglalkoztatásban előállított termékek széles palettája – egyebek mellett gyümölcslevek, zöldségek, méz, seprű, csipke és különböző kerámia- és asztalosipari termékek, vázák, valamint rongyszőnyeg – fogadta. A kiállítást betyárparádé, néptánc és vásári komédia gazdagította, zárásként a Cimbaliband és Danics Dóra lépett a nagyérdemű elé.

A kiállításon készült fényképek megtekinthetőek a Galériában.

Menü

Navigáció