Indokolt-e tüdőszűrést végezni a foglalkoztathatósági szakvélemény elvégzésekor?

Publikálva: 2016. szeptember 7.

Válasz

A foglalkoztathatósági szakvélemény nem igényel kiegészítő vizsgálatokat, azt az illetékes orvos a rendelkezésre álló információk alapján tölti ki. A szakvélemény funkciója iránymutató jellegű és azokat az egészségi paramétereket írja le, amelyek egy konkrét munkakör vonatkozásában megfontolást igényelnek. Ha például a kérdéses személy színtévesztő, akkor a szakvélemény előre jelzi, hogy olyan munkakörben ne kerüljön foglalkoztatásra, ahol előzetesen ismert, hogy a tevékenység biztonságos és eredményes végzéséhez a színek megfelelő felismerésére szükség van.  

A tüdőszűrés célja a TBC jeleinek keresése a tüdőben. Nem tévesztendő össze ez a célirányos vizsgálat a tüdő más betegségeinek vizsgálatával, így nem kapcsolódik poros, gőzös stb. munkahelyen történő munkavégzéshez. A tüdőszűrés kizárólag a járványügyi érdekből kiemelt munkakörök esetében bír jelentőséggel és ugyanolyan feltétele a foglalkoztathatóságnak egy adott munkakör vonatkozásában, mint máshol az érvényes gépjármű vezetői alkalmasság, ha arra van szükség a feladat ellátásához. 

A fentiek alapján a foglalkoztathatósági szakvélemény kiállítása során kezdeményezett tüdőszűrésnek nincsen relevanciája. A tüdőszűrés szükségessége ettől független és kizárólag egy konkrét munkakör vonatkozásában dönthető el, hogy szükség van-e az elvégzésére. 

Azokról a munkakörökről, ahol felmerül a tüdőszűrés végzésének indoka, a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI.24.) NM rendelet ad információt.

Vissza a GYIK-hez.

Menü

Navigáció