Beszámoló a 2017. évi közfoglalkoztatásról

Publikálva: 2018. június 26.

A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága által készített beszámoló foglalkozik a 2017-es év közfoglalkoztatási rendszerének sajátosságaival, a támogatások jellemzőivel, a résztvevők, valamint a foglalkoztatók és a programok bemutatásával. A elemzés elhelyezi a közfoglalkoztatást a munkaerő-piaci folyamatokban és azok viszonyrendszerében, továbbá bemutatja a gazdasági, társadalmi változások közfoglalkoztatási rendszerre gyakorolt hatását, azt hogy ezek a folyamatok a rendszer folyamatos változását, illetve finomhangolását segítik elő.

A közfoglalkoztatást a Kormány egy olyan átmeneti foglalkoztatásnak tekinti, amely segély helyett munkát és fizetést biztosít az álláskeresők számára. Az elmúlt években a közfoglalkoztatás jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a segélyalapú társadalmat munkaalapú társadalom váltsa fel Magyarországon. Célja az elsődleges munkaerő-piaci integráció és reintegráció, a tartósan munka nélkül lévők aktiválása által. 

A közfoglalkoztatás 2017-es évét egyértelműen és alapjaiban befolyásolta a nyílt munkaerőpiac helyzete, az általánosan jelentkező, már a közfoglalkoztatásban is tapasztalható munkaerőhiány, valamint a gazdaság élénkülésével folyamatosan csökkenő álláskeresői létszám, a megfelelő, végzettséggel, képzettséggel rendelkező, motivált, dolgozni képes és akaró álláskeresői munkaerő egyre szűkülő létszáma.

Bővebben

Menü

Navigáció