Átadták az idei Start Plusz díjakat

Publikálva: 2017. november 16.

A Belügyminisztérium idén is elismerésben részesítette az ország legkiemelkedőbb közfoglalkoztatási programjait megvalósító közfoglalkoztatókat. 51 önkormányzat, 3 önkormányzat által létrehozott nonprofit gazdasági társaság, 5 országos közfoglalkoztatási programot megvalósító szervezet, illetve 16 olyan település kapott Start Plusz díjat, amelyek közfoglalkoztatásra szerveződött szociális szövetkezetet működtetnek. Az ünnepséget népdal- és néptánc bemutató is színesítette, illetve néhány település kóstolóval is készült, bemutatva a közfoglalkoztatásban végzett munka eredményét. A kitüntetett közfoglalkoztatóknak Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár és dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár adta át a díjakat.

2012-óta jutalmazza meg a belügyi tárca a legkiválóbb közfoglalkoztatókat a Start Plusz díjjal, valamint az ehhez kapcsolódó támogatással. Az idei díjazottak 7 millió Ft-ot kaptak a Belügyminisztériumtól, amit programjaik további fejlesztésére, folytatására kell felhasználniuk.

Az átadó ünnepséget Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár nyitotta meg. Beszédében emlékeztetett arra, hogy a 2010. évi kormányváltáskor a Kormány az egyik legfontosabb célként tűzte ki, hogy valósuljon meg a teljes foglalkoztatás. Mint fogalmazott: – Világossá vált, hogy a korábbi segélyezési rendszert fel kell váltsa egy olyan átmeneti foglalkoztatási forma, amely a „Segély helyett munkát” kormányzati alapelvet szolgálja. A közfoglalkoztatás a foglalkoztatás-politika merőben új szemléletének egyik pillére – tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, hogy a településeknek óriási lendületet adott ez a speciális foglalkoztatási forma. Országszerte innovatív, példamutató programok valósulnak meg a közfoglalkoztatás égisze alatt, amelyek az élet szinte minden területére jótékonyan hatnak: a lakó- és természeti környezet szebbé, tisztábbá válik, javul az emberek munkamorálja, egészségi állapota, valamint a közbiztonság. A Kormány és ezen belül a Belügyminisztérium támogatja és szorgalmazza, hogy az értékteremtő közfoglalkoztatási projektek termelő jellegű tevékenységeit lehetőség szerint piaci alapokra helyezzék. A szociális szövetkezeti formát ezért is támogatja, szorgalmazza a tárca – természetesen ott, ahol már megvannak az önfenntartás feltételei.
„Napjainkban a közfoglalkoztatás társadalmilag elfogadott normává vált.” – kezdte beszédét Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár.

Elmondta, hogy a támogatás elbírálása során fontos szempont volt, hogy a település közfoglalkoztatási programjai összhangban vannak-e a közfoglalkoztatás céljaival, a támogatott tevékenységek illeszkednek-e a település adottságaihoz, és segítik-e távlati céljaik megvalósítását. Lényeges feltétel volt továbbá, hogy a település önfenntartása érdekében átgondolt, komplex tevékenységeket valósítsanak meg. Jelezte: „A Kormány elképzelésének sikerét és helyességét bizonyítja, hogy ismét történelmi csúcsra emelkedett a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közfoglalkoztatást a Kormány továbbra is átmeneti foglalkoztatásnak tekinti, de mint ilyet, egyelőre nélkülözhetetlennek, hiszen vannak olyan települések, melyekben – jelenlegi adottságaik, lehetőségeik miatt – a közfoglalkoztatás biztosítja egyetlen legális foglalkoztatási formát.

„Összességében megállapítható, hogy a közfoglalkoztatók és természetesen a közfoglalkoztatottak munkájának eredményeképpen megvalósult a lakosság értékeinek védelme, az elfeledett hagyományok újraéledtek, a közösségek összekovácsolódtak, nőtt a települések önmegtartó ereje, erősödött a közösségért tenni akarás. 2011- óta sok változáson és sok fejlődésen ment keresztül ez a rendszer” – folytatta a helyettes államtitkár –, „így természetes, hogy a közfoglalkoztatást a kormányzat nem egy statikus, kőbe vésett fogalomként kezeli. Nemrég olyan irányba indulhatott meg a kormányzati foglalkoztatáspolitika, amelynek egyik fontos lépése a közfoglalkoztatottak számának fokozatos csökkentése 2020-ig. Ez örvendetes, hiszen tény, hogy egyre több közfoglalkoztatott válik (ismét) aktív és értékes taggá a nyílt munkaerőpiacon” – összegzett dr. Hoffmann Imre.

Megye

Település

Bács-Kiskun

Mátételke

Dunapataj

Tompa

Baranya

Véménd

Liget

Palkonyai Településfejlesztési Nonprofit Kft.

Nagypeterd

Egerág

Békés

Mezőberény

Békéssámson

Körösújfalu

Geszt

Hunya

Borsod-Abaúj-Zemplén

Bogács

Vajdácska

Tiszaladány

Hollóháza

Szendrő

Garadna

Királd

Nagyrozvágy

Szerencs

Gagybátor

Budapest

PALOTA-15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Boldog Ceferino Intézet

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Csongrád

Apátfalva

Pusztamérges

Szentesi Hajléktalan Segítő Központ

Fejér

Nagylók

Szabadhídvég

Győr-Moson-Sopron

Felpéc

Hajdú-Bihar

Nagyrábé

Vámospércs

Hajdúböszörmény

Tiszagyulaháza

Tiszacsege

Tépe

Sáránd

Heves

Boconád

Tarnalelesz

Jász-Nagykun-Szolnok

Jászalsószentgyörgy

Kétpó

Tomajmonostora

Besenyszög

Jászszentandrás

Tiszaföldvár Városüzemeltető Nonprofit Kft.

Komárom-Esztergom

Súr

Nógrád

Bárna

Magyargéc

Dorogháza

Érsekvadkert

Pest

Tápiószőlős

Somogy

Fiad

Kelevíz

Visnye

Gige

Lengyeltóti

Szabolcs-Szatmár-Bereg

NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.

Szatmárcseke

Geszteréd

Levelek

Tornyospálca

Porcsalma

Pap

Nyírmeggyes

Barabás

Tolna

Lápafő

Nagyszékely

Vas

Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. (Szombathely)

Veszprém

Nagypirit

Bazsi

Várpalota

Pápateszér

Zala

Kerecseny

Menü

Navigáció