Ahol tökből nyerik az olajat

Publikálva: 2018. január 15.

Az alig több mint 180 lelkes Kistolmácson a közfoglalkoztatás keretében olajtök-termesztésbe fogtak, mely mostanra igazi sikerággá nőtte ki magát.

A zalai kistelepülésen 3 éve kezdték el az olajtök termesztését. Az első két szezon amolyan tanuló időszak volt, de tavaly már kimagasló mennyiségű termést adott a növény, így összességében 100 liter tökmagolaj keletkezett. A tökmag egy részét most januárban préseltetik ki, melyből extra szűz, tehát hidegen sajtolt olaj lesz.

Elég nehézkes a tök terméséből, illetve a terméshúsból kinyerni a héj nélküli tökmagot, melyet aztán mosni, illetve szúnyoghálóból készített kereteken szárítani is kell. Sűrűn vetették a magot, a növények korán befutották indáikkal a talajfelszínt, melyek hamar beárnyékolták a területet, így a nagymértékű gyomosodást sikerült elkerülniük. A termesztési és feldolgozási nehézségek ellenére így is megéri a projekt az önkormányzat számára. 

Az olajtök mellett burgonyát, étkezési paprikát, almapaprikát, uborkát, kápia paprikát is termelnek. Ezekből szintén bőséges volt a termés az elmúlt esztendőben, így burgonyát háromszor, míg kápia paprikát egyszer kapott minden család a faluban. Savanyúságokat is készítettek, ezekkel karácsonykor lepték meg az embereket. 

(Forrás: Zalai Hírlap)

Menü

Navigáció