A közétkeztetéstől a SPAR polcokig…

Publikálva: 2024. május 10.

A 2017-ben alakult Komlói Tésztagyártó Start Szociális Szövetkezet helybelieket foglalkoztatva, főleg magyar alapanyagokból és környékbeli őstermelők friss tojásaiból gyártja a házias jellegű „Komlói tésztát”. A szövetkezet termékpalettája széles, a választék a gépi levestésztáktól a kézi szaggatású csipetkéig tart, valamint tojás nélkül készült, vegán tészták is rendelhetők.

A szövetkezet megalakulásakor a helyi értékesítési csatornákon jelentek meg először a termékek, így a komlói piacon, a szövetkezet saját boltjában, a városi közétkeztetésben, szociális otthonban vagy a városi kórházban találkozhattak vele először a fogyasztók. A támogatásból beszerzett teherautó további lehetőséget jelentett a vevőkör bővítésére, a vármegyehatáron túlról is érkeztek megrendelések kisboltoktól, éttermektől.

A COVID változásra ösztönözte a szövetkezetet, termékfejlesztésbe kezdtek, és beléptek a virtuális térbe. Webáruházat építettek és a kapcsolattatás fontos csatornája lett a szövetkezet Facebook oldala. 2021-ben a szövetkezet pályázott a FÓKUSZ program Magyar Termék Védjegy elérését segítő programjában, ahol 10 termékük kapta meg a Hazai Termék védjegyet. A következő megcélzott piac a nagyáruházak polcai voltak, ezért a szövetkezet 2023-ban jelentkezett a SPAR „Régiók Kincsei” programra.

A 2021-ben indult Régiók Kincsei program célja mikro- és kisméretű vállalkozások, termelők, kézműves cégek, kiváló minőségű, kézműves termékeinek piacra juttatása. A szállítási láncokat lerövidítve a „legzöldebb módon”, hat megyei jogú városban, valamint Budapesten alakította ki a SPAR beszállító központjait. A fenntarthatóság mellett fontos a minőségbiztosítás, így a termelőnél nemcsak a tevékenység folyamatát ellenőrzik a SPAR szakemberei, hanem a termékeket a NÉBIH helyi laboratóriumai is bevizsgálják. A SPAR hosszútávú kapcsolat kiépítése érdekében lehetőséget biztosít „SPAR Beszállítói Akadémia” nevű szakmai mentorprogramban való részvételre, amely során a partnerek vezetői logisztikai, élelmiszerbiztonsági, pénzügyi, jogi, marketing és branding ismereteket sajátíthatnak el.

A 2023. februári jelentkezést követően a Komlói Tésztagyártó Start Szociális Szövetkezet (és termékei) sikeresen átestek a beszállítói minősítésen és karácsonykor már Baranya vármegyei SPAR üzletek polcain jelentek meg a termékek. A féléves kapcsolat alatt a megrendelt áru nagysága megközelítette a 10 000 csomag tésztát. A „piros almás” logót keresve, a szövetkezet 7 terméke közül választhatunk a régió 10 SPAR üzletében.  

Menü

Navigáció