A Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. élen jár a hajléktalan emberek közfoglalkoztatásában

Publikálva: 2019. október 10.

A Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. (FESZOFE) telephelyén tűzifakészítő gépet adtak át és helyeztek üzembe 2019. október 4-én, Budapesten – a hajléktalanok integrációját elősegítő országos közfoglalkoztatási program keretében.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára emlékeztetett: a kormány 2010-ben döntött, elsődleges cél, hogy több embert vonjanak be a munka világába, minél több embernek legyen lehetősége munkából megélni. Az államtitkár sikeresnek minősítette a közfoglalkoztatási programot, közölte, hogy a 2016-os 230-240 ezerről az idei évre 100 ezer fő felettire csökkent a közfoglalkoztatottak száma, a többiek az elsődleges munkaerőpiacon találtak állást. A hajléktalan emberek közfoglalkoztatását nagy kihívásnak nevezte, hiszen – mint kiemelte – többszörösen hátrányos helyzetű társadalmi csoportról van szó.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője elmondta: a hetedik üteméhez érkezett a FESZOFE 2013-ban kezdődött közfoglalkoztatási programja. A tárcánál a ferencvárosi példát látva döntöttek korábban, amennyiben a program működik a fővárosi IX. kerületben, indokolt a kiterjesztése országos szinten. Ennek eredményeként 2019-ban már közel 800 embert foglalkoztatnak a hajléktalanokat segítő országos közfoglalkoztatási programban. Jelenleg 15 megye és a főváros összesen 39 közfoglalkoztatója vesz részt a programban – közölte, hozzátéve, az elmúlt években több mint 3800 hajléktalan ember közfoglalkoztatásához nyújtottak támogatást.

Kitért arra is, hogy a Belügyminisztérium ezekre a programokra 2013 óta csaknem hétmilliárd forint összegű támogatást biztosított, megjegyezve, az országos hajléktalan-közfoglalkoztatási program várhatóan jövőre is folytatódik.

Sebők Endre, a FESZOFE Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt, több mint kétezerre tehetők azok száma, akik náluk a programban rövidebb-hosszabb ideig részt vettek. A cég fő feladata az önkormányzati tulajdonú közterületek, utak, parkok, terek fenntartása, üzemeltetése, továbbá kertészeti feladatok ellátása. A tűzifakészítő gép működtetése a kertészeti munkálatokhoz kapcsolódóan jelent újabb előrelépést, egyúttal megkönnyíti a fafeldolgozásban közreműködő hajléktalan dolgozók munkáját.

Bácskai János, a IX. kerület polgármestere említette, a FESZOFE Magyarországon elsőként vállalta a hajléktalan emberek közfoglalkoztatását nem kötelező önkormányzati feladatként. A tűzifát szociális juttatásként osztják majd ki a rászoruló kerületi lakosok között, de várhatóan a piacra is jut majd belőle. Az elmúlt években a kormányzati pénzügyi támogatások mellett – az önkormányzat a kerületben több mint félmilliárd forinttal járult hozzá a hajléktalan emberek közfoglalkoztatási programjához.

Menü

Navigáció