Piliny jó úton halad az önfenntartó gazdálkodás felé. Az idei közfoglalkoztatási programjukban ez évre tervezett feladatok mindegyikét teljesítették.

Járdát építettek a Dózsa György út azon részén, ahol eddig nem volt, s a helyi temetőt is körbekerítették, és a falubusz is védett helyre került. A községen áthaladó patak medrét kitisztították, emellett a parkok rendbetétele, a felszíni vízelvezető árkok karbantartása, valamint a fű nyírása is a közfoglalkoztatottak keze munkáját dicséri.

Az önkormányzat egyre inkább önfenntartó gazdálkodást folytat. A mezőgazdasági program keretében jól működő kis gazdaságot hoztak létre, ahol előállítják a konyhájuk számára szükséges alapanyagokat. A fóliasátrakból kora tavasztól késő őszig – a retektől a káposztaféléken át a paradicsomig – számos zöldségfélét megtermelnek, ezek egy részét télire tartósítják. A szántóföldön búzát, burgonyát, kukoricát termesztenek. Ami pedig az állattartást illeti, van szarvasmarhájuk és sertéstartással is évek óta foglalkoznak.

Az önkormányzat a közfoglalkoztatási program keretében ötven ember számára biztosít munkalehetőséget. A településen élők úgy látják és tapasztalják, hogy a közfoglalkoztatás több szempontból is előnyös. Egyrészt az abban résztvevők értékteremtő munkát végeznek, nem segélyből éldegélnek, másfelől pedig a közfoglalkoztatottak közül többen a saját kertjüket is rendben tartják.

(Forrás: Nógrád Megyei Hírlap)