A Belügyminisztérium támogatásával a ceglédi VÁRVAG Nonprofit Kft-nél is 2020. március 1-jével indultak az új közfoglalkoztatási programok.

A mezőgazdasági program keretében a Kőrösi úti telephelyen található közel 300 m2 nagyságú fűthető fóliasátor az elmúlt hetek során napról napra benépesült. A magvetést követően a szivarpalánták poharazása történt. Mostanra mintegy 15 000 db egynyári virágpalánta cseperedik a három, egyenként 33 méter hosszú ágyásban. A palánták napi szinten gondozást (locsolást és a hideg napokon, éjszakákon fólia fűtést) igényelnek. A program másik eleme a korábbi években telepített energianád ültetvényre épül. Márciusban megtörtént a nádvágás, április végén pedig a levágott szárak betakarítása, majd annak feldolgozása, és értékesítése következik.

A hajléktalan program keretében a közfoglalkoztatottak a 2018 és 2019 évben telepített akác erdőrészletekben (~3,5 ha területen) található csemeték egy szálra metszését végzik. Az év hátra lévő részében a Csengeri szélen található önkormányzati tulajdonú terület 2 ha nagyságú részén szürkenyár csemetéket telepítenek, ami jövőre szintén számos feladatot ad a hajléktalan program számára. A program közfoglalkoztatottjai a fasori munkálatok során keletkezett gallyak összeszedésében is segítséget nyújtottak. A Belügyminisztérium támogatásával lehetőségük nyílt egy nagy teljesítményű ágaprító gép vásárlására, a műszaki engedélyeztetést követően a gép tesztelése is megkezdődhet. A március 15-i koszorúzást megelőzően a honvédsírok sírhelyeinek rendbetételében is főszerepet vállaltak a program közfoglalkoztatottjai.

A Szociális jellegű program egyik eleme az illegális lerakóhelyek felszámolása, mely során az illegális hulladéklerakások felderítését és felszámolását végzik. A belterületi közút programelem részeként naponta történik szemétszedés a belvárosi utcákon, kerékpárutak és buszmegállók környezetében. A program részeként az út melletti gallyazások és cserjeirtások is megvalósulnak, valamint a tavaszi fasori munkálatok alkalmával a levágott gallyak összeszedésében a program résztvevői is tevékenyen részt vettek.

A mezőgazdasági földút programelem során, amint az időjárási viszonyok engedik megkezdődnek a dűlő utak tervszerűen ütemezett gréderezési munkálatai. A belvízelvezetés programelem részeként eddig mintegy 500 db mederlapot gyártottak a telephelyükön található betonüzemünkben, amelyek a nyári időszakra tervezett árokburkolások során kerülnek felhasználásra. A Helyi sajátosságú- lakás felújítási program keretében egyes önkormányzati tulajdonú bérlakások felújítási munkálatait végzik.

Forrás: Ceglédi Hírmondó