Körösnagyharsányban a közfoglalkoztatási programok keretében, valamivel több, mint 10,2 millió forintból halfeldolgozó kisüzemet alakítottak ki. Az előhűtött termékeket a környék közétkeztetési konyháinak szeretnék értékesíteni, ezzel is hozzájárulva az egészséges étkeztetéshez.

A halfogyasztásnak komoly hagyományai vannak a térségben. Mivel a környéken jelentős haltenyésztés folyik, egyértelmű volt, hogy azokat valamilyen formában érdemes lenne feldogozni. A pontyot egy biharugrai kft.-től veszik.

A munkafolyamatoknál 12 Celsius-fokot kell tartani, legyen szó téli, nyári időszakról. A kisüzemben a halakat pikkelyezik, belezik, szükség esetén filézik. A belsőségek sem vesznek kárba, azokat térítésmentesen kutyamenhelyeknek adományozzák. A termékeik 0 és 4 fok között öt napig eltarthatók. Egyebek mellett vákuumozó gépet, mérleget és címkézőt is beszereztek, a termékeik az előhűtőbe kerülnek. A községben a szociális szövetkezet által üzemeltetett boltban már értékesítettek a termékekből.

A hal egészséges, gazdag ómega-3 zsírsavakban, a fogyasztását szeretnék népszerűsíteni és ezzel részt vállalni a közétkeztetés megújításában.

A halfeldolgozó kisüzem egyelőre még nem kapta meg a működéshez szükséges végleges engedélyt az illetékes hatóságtól, eddig ideiglenes hozzájárulással folytatták tevékenységüket, de úgy tűnik, nincs akadálya, hogy a közeljövőben a végleges engedélyt is beszerezzék. A kisüzem a közfoglalkoztatási programon belül működik, ketten dolgoznak ott, de lehet, hogy a későbbiekben a szociális szövetkezet keretében folyik majd a munka.

Bár egyelőre halfeldolgozásra rendezkedtek be, ha változnak a piaci körülmények, másfajta termékeket is előállíthatnak, mivel a kisüzem multifunkcionális.


(Forrás: Békés Megyei Hírlap)