A Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programjában Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzata megközelítőleg 260 millió forint összegű támogatásban részesült zöldség-gyümölcsfeldolgozó üzem kialakítására.

A program elsődleges célja a helyi sajátosságok és a térségi lehetőségek figyelembe vételével a helyben megtermelt zöldségek, gyümölcsök feldolgozásával a termelőkapacitás bővítése, a helyi munkahelyteremtés révén a település lakosságmegtartó képességének növelése, a településen élő emberek életminőségének javítása.

Ünnepélyes szalagátvágás Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Berecz János polgármester, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Román István főispán, valamint Gál Zoltán, a GARA-ÉP-KER Kft. ügyvezetője részvételével

A fejlesztési támogatásból az önkormányzat egy zöldség-gyümölcsfeldolgozó üzemet hozott létre saját tulajdonú közművesített ingatlanon. A program keretében új épület létesítésével, gépek (burgonyafeldolgozó gépsor, almahámozó berendezés, targonca) beszerzésével, tisztított, darabolt, konyha- és félkész, valamint továbbfeldolgozásra szánt termékek előállítása válik lehetővé. A nyersanyag (pl. burgonya, alma, körte, szilva, sütőtök) a helyi őstermelőktől, családi gazdálkodóktól és mezőgazdasági vállalkozóktól kerül beszerzésre.

Az üzem stabil keresleti oldallal rendelkezik, európai piacon értékesítő helyi vállalkozások (HASSO FRUCT Kft., Mirbest Kft.) a várható partnerei, továbbá a közeli nagyvárosok nagyüzemi konyhái a lehetséges megrendelői.

Az üzem eredményes működtetését az önkormányzati tulajdonú Gávavencsellői Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. látja el 3 fő folyamatos foglalkoztatásával.

A beruházást ünnepélyes keretek között 2024. január 17-én adták át. A rendezvényen Berecz János polgármester köszöntőjét követően Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, valamint Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja, valamint dr. Vinnai Győző Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye országgyűlési képviselője mondott beszédet.