Szamosszeg Község Önkormányzata több mint 167 millió forint összegű támogatásban részesült a Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programjában, amelyből közfoglalkoztatási mintaprogram keretében egy savanyítóüzemet alakítottak ki.

A település 2012 óta valósít meg közfoglalkoztatási mezőgazdasági programokat, jelentős az uborka- és paprikatermesztésük. A kistérségi együttműködésnek köszönhetően a környező települések által megtermelt zöldségeket is feldolgozzák. A közfoglalkoztatási alapokkal rendelkező fejlesztés célja egy közel 250 m2 alapterületű savanyítóüzem létrehozása, továbbá a savanyításhoz szükséges gépek és eszközök beszerzése volt. Az előállított termékek között egyaránt megtalálható a savanyított szálas káposzta, a csemegeuborka, a kovászos uborka, a savanyított paprikafélék (alma, TV, kápia, vágott vegyes savanyúság) és a töltött almapaprika.

A savanyúságokat elsősorban az önkormányzati közétkeztetés, illetve a helyi lakosság számára biztosítják. Az értékesítést megkönnyíti, hogy az üzemet a piac épülete mellett alakították ki. Korábbi elképzeléseiknek megfelelően bérsavanyítási szolgáltatást is végeznek.

Az üzemeltetést a 100%-os önkormányzati tulajdonú Szegi-Édenkert Nonprofit Kft. végzi. A fejlesztés eredményeként 3 fő részére biztosítanak munkalehetőséget. Terveik szerint a korábbi években savanyító-tartósító végzettséget szerzett közfoglalkoztatottak számára nyílt piaci munkalehetőséget szeretnének biztosítani.

A beruházást 2022. szeptember 29-én adták át. 

A savanyítóüzem ünnepélyes szalagátvágása Baracsi Endre, megyei közgyűlés alelnöke, Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, dr. Gergely Lajos polgármester, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, valamint dr. Nagy Ervin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője részvételével