Csütörtökön szinte egy időben tartottak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Tolna megyében közfoglalkoztatási kiállítást. A helyi Startmunka programokban előállított, megtermelt termékek, termények iránt most is nagy volt az érdeklődés. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal idén először hirdette meg a Termékdíj-pályázatot, melynek győztese Penyige Község Önkormányzata lett a mezőgazdasági programjukban termelt bio paradicsomukért. Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára nyitotta meg az eseményt.

Harmadik alkalommal adott otthont Nyíregyháza a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közfoglalkoztatási kiállításnak. Román István kormánymegbízott köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a közfoglalkoztatottak értékes emberek, akik értékteremtő munkát végeznek a köz javára. Ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a közfoglalkoztatás sokszínűségének és értékteremtő tevékenységének minél hangsúlyosabb bemutatása érdekében idén első alkalommal Termékdíj pályázatot hirdetett. A pályázatra a III. Közfoglalkoztatási Kiállításon kiállító települések az értékteremtő munka keretében előállított ipari-, mezőgazdasági-, tej- és húsipari termékeikkel pályázhattak. Az arany medállal  Penyige Község Önkormányzatát tüntették ki. Ezüst fokozatú elismerést  Tiszadada Község Önkormányzata kapott kiemelkedő minőségű száraztészta készítményéért, a díj bronz fokozatát pedig Mátészalka Város Önkormányzata  vihette haza a magas színvonalon elkészült utcabútorok előállításáért  

Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár megnyitójában összegezte a Kormány foglalkoztatáspolitikai célkitűzéseit, melyben hangsúlyozta, hogy a hazai foglalkoztatás-bővítés kulcsa elsősorban a potenciális munkaerő-állomány - így az inaktívak és a jelenleg közfoglalkoztatásban lévők - elsődleges munkaerőpiacra segítése, továbbá a nyílt munkaerőpiacon megjelenő álláshelyek számának növelése, amelyhez a Kormány az elmúlt időszakban is különböző ösztönző rendszerekkel járult hozzá. Mint mondta, megalakulása óta nagy utat tett meg a közfoglalkoztatás rendszere, de a legfontosabb az, hogy hathatós eszköznek bizonyult a hazai munkaerő-piaci helyzet látványos és dinamikus javításában. - A közfoglalkoztatással kapcsolatos kutatásokból tudjuk, hogy a programok szociális szempontú célzása megfelelő. A közfoglalkoztatás területpolitikai célokat is követ, értékteremtő munkalehetőséget biztosít a leghátrányosabb helyzetű járásokban. A közfoglalkoztatás ma már kulcsszerepet tölt be a települések üzemeltetésében. - emelte ki a helyettes államtitkár.

Az idei rendezvényen 74 település mutatta meg a közfoglalkoztatási programban előállított termékeit. Ennek megfelelően rengetegféle friss zöldséget, gyümölcsöt láthattak, az ezek feldolgozásából nyert savanyúságokból, lekvárokból, szörpökből válogathattak az ínyencek, de akadt a tejtermék-, illetve a húsrajongók számára is finomság. A textilek, horgolások, fafaragások, változatos térkövek mind nagy sikert arattak. Az eseményen kóstolásra, vásárlásra is volt lehetőség, miközben fergeteges kulturális produkciókkal is szórakoztatták a nagyérdeműt.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei közfoglalkoztatási seregszemlét idén is Szolnok Város látta vendégül, ahol 30 közfoglalkoztató mutatkozott be. A rendezvényen dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester és Berkó Attila kormánymegbízott mondott köszöntőt, míg a kiállítást Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője nyitotta meg. 

Az érdeklődők megismerhették a közfoglalkoztatás keretében végzett tevékenységeket, mint a belterületi úthálózat javítása, a bio- és megújuló energiafelhasználás, valamint az illegális hulladéklerakók felszámolása. Bemutatták továbbá a helyi sajátosságokra épülő mezőgazdasági programban előállított termékeket, egyebek mellett zöldségféléket, sütőüzemben készített süteményeket, a közfoglalkoztatottak által készített térköveket, rongyszőnyegeket, faipari termékeket, sajtokat, kerámiákat.

Tolna megyében 22 kiállító tevékenységével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Tamásiban megrendezett eseményt konferencia is kísérte, mely szakmai tapasztalatcserére adott kiváló lehetőséget. Az ünnepélyes megnyitón dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, Porga Ferenc polgármester, valamint a Belügyminisztérium képviseletében Szulimán Zsolt osztályvezető köszöntötte a résztvevőket. A kiállítók itt is kitettek magukért, hiszen a mezőgazdaági termékek kavalkádja mellett szebbnél szebb kézműves termékekkel is prezentálták a közfoglalkoztatásban létrehozott értékeket. A „látványosságok” mellett a zene és tánc kedvelőit mazsorettek, fúvós-zenekar, ütős együttes, népdal- illetve néptánc-produkciók is szórakoztatták.