Nagyhalász Város Önkormányzata több mint 211 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült a Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja keretében gyümölcslé-előállító üzem kialakítására.

A település gyümölcstermesztő hagyományokkal, jelentős ültetvényterülettel rendelkezik, 20 kilométeres vonzáskörzetében több mint ezer hektár ültetvény (alma, bodza, meggy, szilva, birsalma) található. A zöldség alapú ivóléhez szükséges alapanyagot helyi őstermelőktől szerzik be, emellett a közfoglalkoztatási program keretében gyümölcs- és zöldségtermesztést folytató térségi önkormányzatokkal is együttműködnek, így az alapanyagellátás biztosított.

A szintén gazdaságélénkítő programot megvalósított ramocsaházi és szamosszegi önkormányzatokkal együtt, Nyírség Aranya elnevezéssel közös brandet alakítottak ki a sikeres piacszerzés érdekében.

A beruházás során az önkormányzat megvásárolt és felújított egy ingatlant a kialakítandó üzem számára, valamint a működéshez szükséges gépeket és berendezéseket is beszerezte. Az üzemeltetést a 100%-os önkormányzati tulajdonú Nagyhalászi Szolgáltató Nonprofit Kft. fogja végezni. Az üzem létrehozása két fő nyílt piaci munkahelyet teremtett a hátrányos helyzetű térség településén.

A beruházást 2022. június 29-én adták át, a rendezvényen ünnepi beszédet tartott Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Román István kormánymegbízott és Szabó István a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, köszöntőt mondott dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő és Orosz Károly, Nagyhalász polgármestere.

A gyümölcslé-előállító üzem ünnepélyes szalagátvágása Román István kormánymegbízott, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Orosz Károly polgármester, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, valamint Szabó István a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke részvételével