Közfoglalkoztatási mintaprogram keretében épült juhvágóhidat és húsfeldolgozó üzemet adtak át 2019. május 18-án a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházon. Az üzemben nem csak a helyi, hanem a környező településen élő gazdálkodók is vágathatnak, a beruházás pedig mindemellett új munkahelyeket is teremt. Az eseményen részt vett dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára is.

A racka, egy ősi magyar juhfajta, amelynek tartása lehetőséget biztosít a környezettudatos, természetközeli állattartásra, a fenntartható húsfogyasztásra. Ezt a szívós jószágot évszázadok óta tenyésztik, megél olyan legelőkön is, amelyen más háziállat nem. A szabadban tartott racka a szó jó értelmében vett parlagi juh.  Hajdúhadház Város Önkormányzata 2013 óta elhivatott az őshonos racka génállományának megőrzéséért. A város napjainkban már több mint 300 egyedszámú rackanyáj büszke tulajdonosa. A mai felgyorsult, tápanyag-kiegészítővel előállított, antibiotikumokkal teli húspiaci termékek helyett minőségi, 100%-ban magyar, kiváló hústermékeket készítenek. 

Dr. Hoffmann Imre köszöntőjében elmondta, hogy „Hajdúhadház település évről évre bizonyítja, hogy példamutató módon képes a helyi adottságainak kihasználására, és minden lehetőséget megragad új termékek és eljárások bevezetésére, elterjesztésére.” Hangsúlyozta, hogy a Kormány a hazai foglalkoztatás bővítésének kulcsát elsősorban a potenciális munkaerő-állomány. így az inaktívak, regisztrált álláskeresők, és a jelenleg közfoglalkoztatásban lévők elsődleges munkaerőpiacra segítésében látja. „Amíg ide eljutottak, ez volt a könnyebbik szakasz, most meg kell tudni tartani az elért eredményeket, meg kell tudni állni a saját lábukon, mely modern menedzser szemléletet igényel” – zárta beszédét.

Hajdúhadház Város Önkormányzata a vágóhíd és húsfeldolgozó átadásának napján, immár ötödik alkalommal rendezte meg a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesülettel közösen a Magyar Országos Terelőbajnokság minősítő fordulóját és Pásztor Ételek Főzőversenyét.