Buják Község Önkormányzata a Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programjában a helyi adottságok figyelembevételével eredményesen valósította meg fejlesztési elképzelését, egy kézműves zöldség-gyümölcsfeldolgozó manufaktúra létrehozását. A tervezett fejlesztés kivitelezéséhez a Belügyminisztérium közel 220 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A fejlesztés célja a településen Gazdaságélénkítő Program keretei között közfoglalkoztatási forrásból megvalósuló egyéb mintaprogramban létrehozott tartósító üzem bővítése, a termelés és értékesítés továbbfejlesztése. A program keretében beszerzett modern gépsor segítségével cukormentes, hőkezeléssel tartósított termékek előállítása, valamint a lé jellegű áruk homogenizátorral történő kezelése zajlik. Az üzem kapacitásbővítésének köszönhetően 500 kg/h nyersanyag feldolgozására nyílik lehetőség. A termékek között a savanyúság, befőtt, zöldség- és gyümölcslé, dzsem, lekvár és sűrítmény egyaránt megtalálható.

A manufaktúra piacorientált, gazdaságos működtetése érdekében a helyi és környező üzletek, a közétkeztetést biztosító községek, a CBA Baldauf Kft. és a büntetés-végrehajtás intézményeinek ellátására is lehetőség nyílik. A program során beszerzett gépjárművel a szállítás megoldott. A termékek népszerűsítését és fenntarthatóságát a település által terveztetett egyedi „Bözsi Titka” márkanév és logó is segíti. A fejlesztés eredményeként a helyi foglalkoztatás bővítése valósul meg.

A beruházást ünnepség keretében 2022. július 20-án adták át, melyen köszöntőt mondott Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, valamint Borbély Gábor polgármester. Az átadó során a létesítményt felszentelték.

Ünnepélyes szalagátvágás Honti-Puskás Beatrix projektmenedzser, Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Borbély Gábor polgármester, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, valamint Tamás Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője részvételével