A Belügyminisztérium „Vidéki hagyományok és ízek vására” címmel, immár ötödik alkalommal rendezte meg az Országos Közfoglalkoztatási Kiállítást. A 2019. szeptember 20–21-ei rendezvényen több mint 130 kiállító mutatta be értékteremtő tevékenységének eredményét. A Vajdahunyad várában és környékén megtartott vásár célja, hogy a nagyközönség számára is bemutassa az egész országban működő értékteremtő közfoglalkoztatást. A rendezvényt Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára nyitotta meg.

A főváros kedvelt zöldövezetében lezajlott rendezvény ismét  nagy népszerűségnek örvendett, a két nap alatt közel 40 ezer látogatója volt. A családbarát rendezvényen 101 közfoglalkoztató, továbbá harminc szociális szövetkezet és egy szövetkezeti együttműködés mutatkozott be. A közfoglalkoztatás alapjain létrehozott szociális szövetkezetek  a gazdaság valódi szereplői, melyek jelentős mértékben hozzájárultak a hátrányos helyzetű települések helybeli foglalkoztatási lehetőségeinek bővítéséhez, az elmaradott térségek felzárkóztatásához. Ez az esemény jó példája annak, hogy a közfoglalkoztatásnak a munkaerőpiaci integrációs hatáson túl, jelentős szerepe van a vidék- és településfejlesztésben, a kistelepülések önellátóvá válásának folyamatában is.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár

– A közfoglalkoztatottak létszámának folyamatos csökkenése egyértelműen igazolta a kormány szándékait. A közfoglalkoztatási program eredményei azt mutatják, hogy ez sikeres foglalkoztatási forma – mondta megnyitóbeszédében Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. – A közfoglalkoztatás haszna társadalmi és szociális, mert a közösségben végzett munkával a közfoglalkoztatottaknak esélyük nyílik az elsődleges munkaerőpiacra való belépésre.  2010 óta több mint 240 ezer közfoglalkoztatott vett részt olyan oktatáson, amellyel képzettséget szereztek a továbblépéshez – tette hozzá az államtikár.

A rendezvényre kilátogatók ízelítőt kaphattak a közfoglalkoztatás keretében megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből, és az ezekből előállított  termékekből. Az érdeklődők megismerkedhettek olyan különlegességekkel is, mint a gyógynövényekből készült szirupok, a zöldségkrémek, vagy mézeskalácsból készült figurák és ajándéktárgyak. A gasztronómia iránt fogékonyak megízlelhették a hagyományos tájjellegű ételkülönlegességeket: kóstolót kaphattak többek között slambucból, lepcsánkából, töltött laskából, struccpörköltből, molnárkalácsból is. 

A gyermekek népi fajátékokkal játszhattak, megismerhették a tűzoltóság és a rendőrség munkáját, kézműves bemutatókon egyebek mellett kipróbálhatták a fafaragást, a kosárfonást, a dekupázs technikát, a fazekas korongozást, a csipkekészítést, a csuhéfonást és a csigatészta készítést is. A szórakozni vágyókat gyermekkoncertek és néptánc-előadások várták, pénteken zárásként Vastag Csaba, szombaton pedig Radics Gigi lépett fel.

Az országosan is egyedülálló rendezvény, nagy lehetőség a kistelepüléseknek a bemutatkozásra, a termékeik megismertetésére, a piacteremtésre. Ahogy azt záróbeszédében dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára említette, a kiállítások alkalmat teremtenek a közfoglalkoztatók közötti szoros együttműködésre, továbbá a tapasztalatok cseréjére is. 

– Ha rátekintünk a kiállítók termékeire, az összegyűlt érdeklődő közönségre, akkor megállapíthatjuk, hogy helyes úton jár a közfoglalkoztatás – zárta gondolatait a helyettes államtitkár. 

Az rendezvényről készült fényképek megtekinthetőek a Galériában.