A hatékonyabb és kedvezőbb költségű közétkeztetés, továbbá a helyben megtermelt zöldségek feldolgozásának biztosítására Vajdácska Község Önkormányzata a korábban közfoglalkoztatási programban kialakított 300 adagos konyha felújítását, valamint savanyító üzem szárazáru raktárral és hűtőházzal történő kibővítését valósította meg. Az önkormányzat a fejlesztésre a Belügyminisztériumtól a Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja keretében 200 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A konyha ünnepélyes szalagátvágása Ajtai Gábor polgármester, Bíró Katalin, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály Programkoordinációs Osztályának vezetője, valamint Baranyi József, a B-A-Z Vármegyei Kormányhivatal Sárospataki Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője részvételével

A beruházással a szociális konyha épületét közművesítették és modern konyhatechnológiai eszközökkel szerelték fel. A létesítmény a költséghatékony működés érdekében napelemrendszer használatával működik. A konyha a szociális-, köz-, és munkahelyi étkeztetés mellett a rendezvényekhez kapcsolódóan vendéglátóipari szolgáltatást is biztosít.

A savanyító üzem kapacitásnöveléséhez egy hűtőházat és egy készáruraktárat építettek, valamint a működéshez szükséges technológiai eszközöket beszerezték. A beruházás megvalósításával egész évben lehetővé válik a zöldségfeldolgozás. Mindemellett a helyi mezőgazdasági vállalkozások által megtermelt termékek is felvásárlása, raktározásra, hűtésre kerülhetnek, melyek a szociális konyha részére megfelelő alapanyagot biztosítanak.

Az üzem fenntartását az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaság, a Vajdácska Konyha Nonprofit Kft. 3 fő foglalkoztatásával valósítja meg.

A beruházás ünnepélyes átadásán, 2023. október 17-én Ajtai Gábor polgármester köszöntőjét követően Bíró Katalin, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály Programkoordinációs Osztályának vezetője mondott ünnepi beszédet.

A hűtőház és készáruraktár ünnepélyes szalagátvágása Baranyi József, a B-A-Z Vármegyei Kormányhivatal Sárospataki Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője, Bíró Katalin, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály Programkoordinációs Osztályának vezetője, valamint Ajtai Gábor polgármester részvételével