A Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja keretében Ramocsaháza Község Önkormányzata több mint 222 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült savanyító üzem és hűtőház kialakítására, a korábbi közfoglalkoztatási programok keretében elindított növény- és gyümölcstermesztéshez, gyümölcslégyártáshoz kapcsolódóan.

A körülbelül 630 négyzetméter alapterületű savanyító üzem és hűtőház megépítésével, raktár- és tárolóhelyiségek kialakításával, a technológiai eszközök beszerzésével egész évben lehetővé válik a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás. Az épületek költséghatékony működésének elősegítésére 50 kW teljesítményű napelemrendszert telepítettek.

A fejlesztés az önkormányzat saját mezőgazdasági termékeinek feldolgozásán túl a térségi önkormányzatok, valamint a környékbeli mezőgazdasági vállalkozások terményeinek feldolgozását is biztosítja. A különböző kiszerelésű késztermékek értékesítése elsősorban közétkeztetési célra koncentrál, a térségi önkormányzatok, nagy megyei intézmények és a büntetés-végrehajtási intézet számára. További fejlődési lehetőség a késztermék-előállítással foglalkozó térségi önkormányzatokkal együttműködésben, közös brand kialakításával értékesítési hálózat létrehozása.

Az üzem működtetését az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaság, a Nyírségi RÖNK Nonprofit Kft. valósítja meg 3 fő foglalkoztatásával.

A beruházás ünnepélyes átadásán, 2022. március 31-én Ragányi Róbert, Ramocsaháza polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Román István kormánymegbízott, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

A savanyító üzem és hűtőház ünnepélyes szalagátvágása Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, Román István kormánymegbízott, Kovács-Szilvási Ágota Andrea jegyző, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Ragányi Róbert polgármester, valamint Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár részvételével