Megérkezve a Zala-völgyébe, mintha egy egészen más világba csöppentünk volna. A zalai dombok között fekvő Zalaszentgróton található a Natúr Ízek Szociális Szövetkezet, amely 100%-ban természetes alapanyagokból készít gyümölcs- és gyógynövény szirupokat. Az ehhez szükséges alapanyagokat legtöbb esetben a Zalaszentgrót közvetlen közelében termelő vállalkozásoktól és őstermelőktől szerzik be, de minden termékükhöz igyekeznek kizárólag hazai alapanyagokkal dolgozni.

A szövetkezetben úgy gondolják, hogy manapság nem használjuk ki a gyógynövényekben rejlő lehetőségeket, így nem is tudjuk élvezni azok jótékony hatásait. E probléma megoldása érdekében döntöttek úgy 2012-ben, hogy elindulnak egy egészségesebb, társadalom számára is hasznos és nevelő célzatú úton. Mivel a gyógyteák elkészítése a mai rohanó világban hosszadalmas és sokaknak nem nyújt élvezeti értéket, addig szirup formában ugyanazt a hatóanyag-mennyiséget be tudjuk juttatni a szervezetbe egy egyszerű higítást követően. A gyógynövény szirupok limonádé formájában máris kedvelt, előszeretettel fogyasztott frissítővé válnak.

A Natúr Ízek Szociális Szövetkezet termékei három kiszerelésben elérhetőek: 200 és 500 ml-es üveges és 3000 ml-es bag-in-box csomagolásban. Legnagyobb felvevőpiacukat a szállodák és vendéglátóegységek jelentik helyben, de az ország számos pontján, vagy akár a szomszédos országokban is vannak partnereik. Webshopjukon keresztül, vagy zalai viszonteladóknál is bárki vásárolhat a különféle szirupokból és szörpökből, ahol minden fajtának megismerheti a jótékony hatásait.

Saját termékek előállításán kívül bérgyártással is foglalkoznak. A termelők nem csak helyben, de távolabbról, Sopronból, Szombathelyről is hozzájuk viszik a gyümölcseiket. A korszerű technológiának köszönhetően bármilyen gyümölcsből tudnak levet készíteni. Tevékenységük a gyümölcsfeldolgozás megléte miatt hamarosan a gyümölcsbor és a gyümölcspezsgő, valamint befőtt készítésével egészül ki, ezzel új piacot nyitva számukra. Melegkonyhás vendégtér kialakításán is dolgoznak, mely a gyümölcsfeldolgozó üzemüknél, a Csáford-völgyi Natúr Ponton fog helyet kapni, terveik szerint egy átalakított autóbuszban.

A Natúr Ízek csapata elkötelezett a környezeti terhelés mérséklése mellett, így hulladékmentesen termelnek, a növényi maradékokat komposztálják, vagy saját állataikkal etetik fel. Üzemük napelemekkel van felszerelve, energiafelhasználás nélküli raktár konténerekben tárolnak, amik tartják a saját belső hőmérsékletüket, továbbá ülepítéses dupla szennyvízrendszert építettek ki és komposzt toaletteket használnak. Náluk nem csak divatos szlogen a fenntarthatóság, hanem a napi realitás.

A szociális szövetkezet együtt él és fejlődik a Zala-völgyével, aktívan részt vesznek a térség gazdaságfejlesztésében, valamint a Nyitott Porták hálózaton keresztül minden évben több óvodás és iskolás csoportnak nyújtanak környezeti nevelést, továbbá nyílt napok keretében rendszeresen várják a fenntarthatóság és egészséges életmód iránt érdeklődőket.