Magyardombegyház a Belügyminisztérium és a Békés Megyei Kormányhivatal támogatásával beruházási célú egyedi közfoglalkoztatási mintaprogram megvalósítására kapott támogatást, amelynek köszönhetően megindult a sajtgyártás a helyi tejüzemben. A program alapvető célja, hogy tartós munkahelyeket teremtsen a községben élők számára.

Az üzem 95 négyzetméterrel, 12 fő közfoglalkoztatásban való részvételével bővült, így immár összesen 160 négyzetméteres terület áll rendelkezésre a tejüzem működtetésére és a termékek előállítására. Elkészültek a belső építészeti munkálatok, sor került az üzembe helyezésre és a próbaüzem is elindult, 5 fő szakképzett sajtkészítő közfoglalkoztatásba történő bevonásával.

A Békés megyei község önkormányzata évek óta aktívan részt vesz a járási startmunka programokban. Mezőgazdasági programjának egyik fontos eleme az állattartás, melyen belül kiemelten foglalkoznak kecsketartással, az állomány mintegy 200 egyedből áll. Ehhez kapcsolódóan a település több éve a kecsketej feldolgozásával is foglalkozik, e tevékenység végzéséhez pedig egy 65 négyzetméteres tejfeldolgozó üzem is kialakítására került. Az üzemben a sajtgyártás mellett túró, körözött készítésére is van lehetőség. Az előállított termékeket elsősorban helyben értékesítik, de több településre és a nagyobb városokba is szállítanak.
A kecskeállomány folyamatos bővülésével a megnövekedett tejmennyiség feldolgozását a korábbi üzem kapacitása nem tette lehetővé, így az önkormányzat a tejfeldolgozó üzem bővítésének és további működtetésének támogatására közfoglalkoztatási támogatás iránti kérelmet nyújtott be a Belügyminisztérium felé.

A beruházás megvalósításával tartós munkahelyek keletkeznek a településen. A támogatási időtartam lejártát követően az önkormányzat 5 fő, 5 éves időtartamban megvalósuló továbbfoglalkoztatását vállalta, mely így lehetőséget biztosít az érintettek számára a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra történő visszalépésre.

(Forrás: orientpress.hu)