A közfoglalkoztatás az ország számos településén láttatja jótékony hatását, így van ez a Fejér megyei Alapon és Sárkeresztúron is. 2011 óta vesznek részt a közfoglalkoztatásban, melynek az ott élők szerint az a legnagyobb hozadéka, hogy a közfoglalkoztatottak megerősödtek, megváltozott a munkához való viszonyuk.

Alapon a kertészet és a gyümölcsfeldolgozó építése mellett a külterületi utak, útszélek karbantartása és térkő készítése is fontos feladat a közfoglalkoztatási programban. Jelenleg mintegy ötven ember dolgozik ebben a formában, de aki menet közben talál a nyílt munkaerőpiacon munkahelyet, az elhelyezkedik ott. Szeptemberben avatták fel gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemüket, amely hat család számára adott lehetőséget arra, hogy „kitörjön” a közfoglalkoztatásból.

A feldolgozóban frissen készült gyümölcslé, az „Alaplé” mellett a feldolgozandó gyümölcsök és zöldségek egy részét szintén saját termésként tartják számon. Van saját szamóca- és homoktövis-ültetvényük, de a paradicsom- és céklalé is igen népszerű. A feldolgozott levek nagy része a saját főzőkonyhára kerül, amely nem mellesleg a környező települések, így Alsószentiván és Sáregres étkezéseit is biztosítja. A település önkormányzata azt szeretné, hogy a közfoglalkoztatottaknak otthon is legyen veteményesük, ahol a családi szükségleteket szezonálisan meg tudják termelni. Mindemellett településükre jellemző textíliáik és levendulatermékeik is vannak éppúgy, mint a sárkeresztúriaknak.

Sárkeresztúron a startmunka mintaprogram, a szociális szövetkezet és a sikeresen megpályázott Fókusz program jelent segítséget a településnek. Utóbbi a szociális szervezetek működéséhez nyújt segítséget. A 2016 júniusában alakult, termelő- és értékesítő szövetkezet a közfoglalkoztatásban megtermelt, előállított termékek értékesítésével foglalkozik. Örvendetes ugyanakkor, hogy többen már az elsődleges munkaerőpiacon dolgoznak, hiszen a közfoglalkoztatás csak egy átmeneti foglalkoztatási forma, a végső cél, hogy minél többen az elsődleges munkaerőpiacon találjanak megélhetést maguknak, családjuknak.

(Forrás: Fejér Megyei Hírlap)