Tésztaüzemmel és húsfeldolgozóval gyarapodtak

Publikálva: 2018. május 16.

Szegilongon tésztaüzemet, néhány kilométerre Tokajban pedig húsfeldolgozót avattak. A közfoglalkoztatási programok segítségével létrehozott termelőegységek a későbbiek folyamán önálló működésre is képesek lesznek, megélhetést nyújtva az ott élők számára. Az ünnepélyes átadókon a Belügyminisztérium képviseletében Réthy Pál, a Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály vezetője vett részt.

Mint azt Főosztályvezető Úr elmondta: Az elmúlt évek közfoglalkoztatási programjai lehetőségeket nyújtottak az önkormányzatoknak arra, hogy a falvak rendezetté váljanak, a munkanélküli lakosság, illetve az iskolából kikerülő alacsony, vagy nem piacképes végzettségű fiatalok számára munkalehetőséget biztosítsanak, értékteremtő és alkotó munka révén. Mindez jelentősen javította a települések lakosságmegtartó erejét. Kiemelte, hogy több település életére is pozitívan hat a két új üzem létrejötte, hiszen a környéken egyedülállóak a maguk nemében.

A közfoglalkoztatási programok kínálta lehetőségekkel élve 2015-ben az Önkormányzat  megvásárolta a volt ÁFÉSZ bolt elhanyagolt épületét. A felújítási munkálatok során először az épület egyik felében kisboltot alakítottak ki, melyet egy helyi vállalkozó üzemeltet. Mostanra készült el a másik részen kialakított manufakturális jellegű tésztaüzem.

Kézi és gépi gyártással 8, 4, 2 tojásos, valamint tojás nélküli csigatésztát állítanak elő. A 16 féle tészta manufakturális jelleggel, a legjobb minőségű lisztből, a mezőgazdasági programban nevelt tyúkok tojásainak felhasználásával, adalékanyag hozzáadása nélkül készül. Elsősorban közétkeztetésben használják termékeiket, de a lakosság körében is népszerűek a tésztáik.

2017. évben sikerrel pályáztak a Belügyminisztérium húsüzemek kilakatására kiírt pilot programjában. Ennek keretében Tokajban létrehoztak egy húsfeldolgozó üzemet értékesítőhellyel és kóstoltatóval. Céljuk, hogy saját nevelésű állatállományból, jó minőségű és friss nyershússal, a tájra jellemző ízvilággal és kézműves technológiával előállított termékekkel lássák el a lakosságot és a megrendelőket. 

Menü

Közfoglalkoztatás

Navigáció