Nincs olyan szabály, hogy egy év legyen a közfoglalkoztatási jogviszonyban eltölthető maximális időtartam három éves időszakon belül

Publikálva: 2018. május 10.

A közelmúltban több sajtóorgánumban is megjelent az a téves tájékoztatás, hogy 2018. június 1-jétől kizárják a közfoglalkoztatásból azokat a személyeket, akik három éven belül egy éve már közfoglalkoztatottak.

Az egyes munkaerőpiaci intézkedésekről szóló 1139/2017. (III. 20.) Korm. határozat 1. e) pontja a közfoglalkoztatás statikusságának megszüntetése érdekében valóban tartalmazta azt a rendelkezést, hogy a közfoglalkoztatási jogviszonyban állók közfoglalkoztatási programokba történő időszakonként visszatérő bevonása kerüljön kizárásra úgy, hogy 2018. június 1-jétől felmenő rendszerben, három éves időszakon belül a közfoglalkozatási jogviszonyban eltölthető maximális időtartam egy év legyen, kivéve, ha a versenyszféra nem kínál reális munkalehetőséget az egyénnek, tehát önhibáján kívül nem tud elhelyezkedni. 

A Kormány a közfoglalkoztatás 2018. évi céljairól és a közfoglalkoztatás szempontjából kiemelt települések meghatározásáról szóló 1952/2017. (XII. 13.) Korm. határozatának 4. a) pontjával 2018. január 1-jétől hatályon kívül helyezte ezt a rendelkezést.  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2018. június 1-jétől továbbra is biztosított a közfoglalkoztatás lehetősége azok számára is, akik közfoglalkozatási jogviszonyban már egy évet eltöltöttek három éves időszakon belül. 

Menü

Közfoglalkoztatás

Navigáció