A Törökszentmiklósi Önkormányzat az elmúlt év őszén mintegy 4,5 millió forint támogatást kapott a Belügyminisztériumtól a hűtőkapacitások bővítésére irányuló programban, hűtőkamrák építésére.

Törökszentmiklóson az elmúlt esztendőben 17 féle zöldséget termeltek a közfoglalkoztatás keretében. A legkedveltebb a burgonya és a vöröshagyma, előbbiből 140, utóbbiból közel 80 mázsa termett. Ezek mellett termesztenek még zellert, karalábét, paradicsomot, paprikát, uborkát, tököt, zöldbabot, borsót, retket, salátát, és répát is.

A helyi önkormányzat a megtermelt növényeket a saját konyháin dolgozza fel, ám azok nem minden esetben tudják azonnal felhasználni az összes mennyiséget. Ezért vált szükségessé, hogy megteremtsék a tárolás feltételeit, mert e nélkül gyorsan veszítenek minőségükből a felsorolt zöldségek, akár még fogyasztásra alkalmatlan állapotba is kerülhetnek néhány nap alatt. A hűtőkamrák segítségével a növények nem veszítenek az értékükből, és a lehető legkevesebb veszteséggel tárolhatóak.

A közel ötmillió forintos beruházásból négy, egymástól függetlenül is működni képes, 4 négyzetméteres, korszerű technológiával épülő, energiatakarékos hűtőkamra épül.

(szoljon.hu)