Sikeres a gyomaendrődi közfoglalkoztatás, hiszen a járási startmunka mintaprogramjainak megvalósítása során valódi, értékteremtő munkavégzés folyik.

Gyomaendrőd Város Önkormányzata a közfoglalkoztatási program keretében kitakaríttatta az egyházi kezelésben és tulajdonban álló temetők látogatottabb részeit: a bánomkerti reformátustemető egész területét, a magtárlaposi református, valamint evangélikus temetőt, a vasútállomásnál lévő reformátustemetőt, valamint az Eötvös utcai zsidó temetőt is.
Belvíz-elvezetési mintaprogramja részeként tovább folytatódnak a csatornatisztítási munkálatok. Több helyen készültek új támfalak is, a munkavégzés folyamatosan halad annak érdekében, hogy az őszi csapadékos időjárás ne okozzon gondot a településen.
Mezőgazdasági mintaprogramjában a homoktövis betakarítását követően, 2,13 hektár cirkot takarítottak be. A betakarított növényből a téli hónapokban seprű kötését tervezik, amelyet saját felhasználáson kívül, értékesíteni is fognak. A korábbi évekhez hasonlóan a mintaprogram részeként létrehozott gyakorlókertben termelik meg a város szépítésére szolgáló virágokat. Októberben kezdődött - a fóliában nevelt - mintegy 17 000 db kétnyári virág (árvácska) kiültetése a városban.
A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében Gyomaendrőd Város Önkormányzatához tartozó épületek karbantartása, állagának megóvása céljából 10 fő szakmunkás foglalkoztatására is lehetőség nyílt. A program keretében, a közfoglalkoztatási mintaprogramok bázisának számító Luther utca 2. sz. alatti ingatlan felújítására nyert az önkormányzat támogatást. A felújítás részeként a régi iskolaépület teljes külső homlokzata megújul, valamint az udvarban kialakítanak egy fedett színt, ahol a gépeket, járműveket tudják majd tárolni.