Polgár Város Önkormányzatának képviselő-testülete évek óta kiemelt feladatának tekinti a helyi szintű idős-barát politika kialakítását, különös figyelemmel kezeli az idős lakossággal történő együttműködést, a róluk való gondoskodást és életkörülményeik javítását.

A szociális ellátások területén az önkormányzat a településen élők részére nyújtott szolgáltatások körét fokozatosan bővíti, amely törekvésében együttműködő partnere a közfoglalkoztatás alapjain szerveződött Polgári CSEMETE Szociális Szövetkezet. Az önkormányzat szerepe kiemelkedő a szociális szövetkezet fenntarthatóságában. A szövetkezet 2019. évi tervezett árbevételének meghatározó részét az önkormányzattal vagy az önkormányzathoz kapcsolódó intézményekkel kötött szerződések és megállapodások adják.

Többek között a szociális szövetkezet az önkormányzattal kötött megállapodása alapján 2014. évtől rész vesz a szociális tűzifa programban. E feladat kapcsán a szövetkezet megvásárolja a tűzifát, előkészíti és az önkormányzat által megadott rászoruló családok részére ki is szállítja a tűzifát.

Szintén újszerű a „Segítő kezek” szolgáltatás, amely során az önkormányzat a Polgári CSEMETE Szociális Szövetkezet közreműködésével a lakókörnyezet rendbetételét és a ház körüli segédmunkák elvégzését természetbeni juttatásként biztosítja az idősek, az egyedülállók, illetve beteg, mozgásukban korlátozott lakosok részére.

A kistelepülések számára egyre nagyobb kihívás a megváltozott családszerkezet, amely egyre inkább korlátozza a generációk közötti segítségnyújtás lehetőségét. Jelentős az igény a szociális szolgáltatások kiterjesztésére, hiszen egyre több az idős, egyedülálló, támaszt kérő a településeken.

A településeken megjelenő társadalmi problémákra az önkormányzatok mindennapjaiban jelentkező szociális nehézségekre egyik követendő példa a szociális szövetkezet bekapcsolódása az önkormányzati feladatok ellátásába.