Békéscsabán a közfoglalkoztatás keretében mintegy 180 főt foglalkoztat az önkormányzat. Szorgos kezeik munkájának eredményeként több száz járdalap és gyeprács sorakozik, arra várva, hogy kihelyezzék őket a város közterületein, ezzel is megörvendeztetve a város lakóit.

A közfoglalkoztatottak a betont folyamatosan öntik a sablonokba. Egy hónap száradás után lehet az így elkészült elemekkel burkolni. A betonelemek gyártása sem egyszerű feladat, de a dolgozók szerint még mindig könnyebb, mint lerakni az elkészült elemeket. Tapasztalatuk van, hiszen 2016-ban ez a munkacsoport 11 ezernél több járdalapot, 5700-nál több gyeprácsot gyártott. Több mint 300 négyzetméteren épült vadonatúj járda, közel 150 négyzetméteren új térburkolat, emellett 1200 és 665 négyzetméteren újulhatott meg a korábbi járda és burkolat. 

A közfoglalkoztatást a munkanélküliség enyhítésére kezdték el néhány éve a városban. A pozitív gazdasági és munkaerő-piaci folyamatok természetesen hatnak a közfoglalkoztatásra is. A fizetések emelkedésének köszönhetően egyre vonzóbbá vált a nyílt munkaerőpiac, a versenyszféra az álláskeresők, közfoglalkoztatottak számára, ami azt jelenti, hogy egyre szűkebb azok köre Békéscsabán is, akik a közfoglalkoztatásban kívánnak tevékenykedni. 

Ahogy csökken a regisztrált álláskeresők száma a városban – 2013 elején még a 4500 főt közelítette, idén júniusra azonban 1500 főre esett –, szinte úgy mérséklődik a közfoglalkoztatottak száma is. Jelenleg 178 fő vesz részt az önkormányzat kötelékében a közfoglalkoztatási programokban, melynek keretében hulladékot gyűjtenek városszerte, illetve önkormányzati intézményeket újítanak fel. 

Érdekesség, hogy hajléktalanok is lehetőséget kapnak a közfoglalkoztatási projektekben, mivel Békéscsaba részt vesz az országos hajléktalan mintaprogramban. Tavaly tizenöten jutottak esélyhez, most tizenketten vesznek részt e programban. Virágpalántákat nevelnek és ültetnek ki a közterületeken, de például a szociális tűzifa kuglizásában, aprításában is segítenek. 

A többi programelemben a közfoglalkoztatottak végzik a zöldterületek karbantartását, például a parlagfű-mentesítést. Napi rendszerességgel tisztítják a csapadékvizet elvezető rendszereket, szedik össze a szemetet a város minden részében. 

(Forrás: Békés Megyei Hírlap)