Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település Beztherch néven már 1332-ben megjelent a pápai tizedlajstromban. A Beszterecen talált Árpád-kori szenteltvíztartó ma a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításának tárgya. Az önkormányzat a múlt emlékeinek ápolása mellett nagy hangsúlyt fektet a jelen értékeire is, a település életének javítására, amelyben a közfoglalkoztatás jelenti a motort.

A közfoglalkoztatás keretein belül idén tovább fejlesztették a települést a szebb, tisztább és barátságosabb környezetért. Elsősorban belvízlevezetésre, belterületi közutak karbantartására, mezőgazdasági projektekre és a helyi sajátosságra épülő közfoglalkoztatásra fektették a hangsúlyt. Folytatták a belvízelvezető árkok építését, amihez a közfoglalkoztatottak öntötték ki a térköveket és a 40x40-es betonlapokat. 

A helyi temetőnél egy 400 nm-es aszfaltozott parkolót alakítottak ki, padokat és szemeteseket gyártottak és helyeztek ki, e mellett viacolor járdát is építettek. A Kossuth utcán is folytatódott a térkövezés, ennek eredményeként 200 fm járdát sikerült újjávarázsolniuk.  A művelődési ház udvarán pedig filagóriát és kemencét is építettek.

Mezőgazdasági programjukban csirkét és disznót tartanak. 17 hektáron növénytermesztést folytatnak, különösen kajszibarack fáikra büszkék. A földvár-arborétum karbantartására is nagy hangsúlyt fektetnek a közfoglalkoztatás keretén belül. Még októberben kihelyeznek 3 darab fából készült buszvárót is.  

(A Kelet-Magyarország melléklete nyomán)