Gyomaendrődön virágzik a közfoglalkoztatás

Publikálva: 2017. május 2.

Virágba borul Gyomaendrőd, hiszen idén 85 000 tő saját nevelésű virág szerez majd örömet a város lakosságának, valamint a látogatóknak. A közfoglalkoztatás keretében, a jó időnek köszönhetően, márciusban elkezdődött a körömvirág vetése. A Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően jelentősen megnövelték a homoktövis ültetvényük területét, mivel a növény feldolgozásával készült termékek igen népszerűek, értékesíteni is tudják azokat.

A körömvirág termesztés tavaly sikeres volt, idén is szeretnének hasonlóan jó évet zárni. Ez a növény a vetéstől kezdve folyamatos gondozást igényel, egészen a betakarításig magas a kézimunka igénye. A szedést követően szárítják, majd értékesítik.

Új homoktövis ültetvényt telepítenek 5 ha-os területen. A múlt esztendőben a 2012-ben telepített ültetvényen lévő növény termesztéséből származó bevétel is jelentős volt. Ezért döntöttek egy új, már jóval nagyobb ültetvény létesítéséről, amelyre a közfoglalkoztatási program keretében jelentős támogatást nyújtott a Belügyminisztérium. A homoktövis bogyóból készült feldogozott termékeknek jelentős piaca van nem csak belföldön, de külföldön is.

A járási startmunka „bio és megújuló energiafelhasználás” mintaprogramjában a Körös Maros Nemzeti Park területén jelentős területet sikerült megtisztítani a gyalogakác cserjétől. A cserjék, gallyak darálása folyamatban van, a darálékot a programban megépített tároló színben fogják elhelyezni, később fűtési célra hasznosítják.

A belvíz mintaprogram keretében folytatódtak a csatornázási munkák. Néhány helyen, ahol nyílt csapadékvíz- elvezető árok kialakítására nincs lehetőség, kavicságyba süllyesztett dréncső telepítésére került sor, amely a járdáról vezeti le a vizet csapadékos időjárás esetén. A nyílt árkoknál a felhalmozódott föld kitermelése van folyamatban.

A „közút” mintaprogramban, valamint egy útépítő tanfolyam keretében elkezdődtek a járdajavítási munkálatok a városban. A tanfolyamban résztvevők megismerkedhetnek a földtükör készítési, szintezési, betonozási munkálatokkal. A tanfolyam célja, hogy megfelelő szakmai tudást szerezve a dolgozók a közfoglalkoztatáson kívül vállalkozásoknál is el tudjanak majd helyezkedni.

(Forrás: hir6.hu)

Menü

Közfoglalkoztatás

Navigáció