Miskolcon negyedik alkalommal rendeztek Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt. A kétnapos rendezvény célja idén is az volt, hogy bemutassák Borsod-Abaúj-Zemplén megye közfoglalkoztatásának értékeit. Idén vendégeket is hívtak, hiszen hat szabolcsi és két hevesi település is bemutatkozhatott termékeivel. A rendezvényen összesen 95 település 99 kiállítóval vett részt.

A megnyitón Demeter Ervin kormánymegbízott elmondta, a megye közfoglalkoztatottjainak közel fele rendelkezik szakmával, de komoly feladat, hogy a többi közfoglalkoztatott is szerezhessen piacképes tudást, hiszen a végső cél az elsődleges munkaerőpiacra történő kivezetés.
A házigazda nevében Kiss János, Miskolc város alpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: – Akkor lesz valami ünnep, ha van mit ünnepelni, én pedig azt gondolom, hogy a magyar foglalkoztatáspolitikának van mire büszkének lennie – mondta.


Dr. Hoffmann Imre, a belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára arra emlékeztetett, amióta a Kormány 2011-ben elindította a közfoglalkoztatást, rengeteg pozitív hatása volt, ugyanakkor jelentős változások történtek a hazai munkaerőpiacon. Kijelentette: - A legfontosabb változás a munkanélküliek számának, illetve a közfoglalkoztatásban dolgozók létszámának csökkenése. Azt azonban látni kell, hogy a hátrányos helyzetű településeken továbbra is szükséges a közfoglalkoztatás fenntartása, mert ezeken a helyeken szinte ez az egyetlen munkalehetőség. Ráadásul e településeken sok a képzetlen ember, akiknek szintén segítséget kell adni ahhoz, hogy képzések révén (is) képesekké váljanak a nyílt munkaerő-piacon való elhelyezkedésre, munkavégzésre - tette hozzá a helyettes államtitkár.


A közfoglalkoztatás keretében megtermelt, előállított termékeket nemcsak látni, de kóstolni is lehetett. Több település standjánál lehetett vásárolni is a finomságokból, mutatós dísztárgyakból.
Végignézve a kiállítók standjait, szinte mindennel lehet találkozni. Zöldségek, gyümölcsök, élő állatok, magvak, lekvárok, szörpök, savanyúságok, befőttek, különböző alapanyagú dísz-és használati tárgyak. Népszerű volt Szegilong standja, ahol a helyi asszonyok csigatésztát készítettek. A település ma már híres tésztagyártásáról, kiváló termékeiket saját boltjukon kívül miskolci nagykereskedéseknek, üzleteknek is szállítják.


A mezőgazdasági áruk mellett az érdeklődők találkozhattak matyó népművészeti termékekkel, kültéri bútorokkal, gyógynövényekkel, ajándéktárgyakkal, szőttes- és fonott árukkal, seprűkötőkkel, saját gyártású betonelemekkel, varrodai termékekkel és faipari elemek gyártóival.
A rendezvény ideje alatt a járásokból érkező amatőr művészeti csoportok a Szent István téri nagyszínpadon mutatkoztak be. A gyerekekre is gondoltak, hiszen a Miskolci járás kézműves pajtájánál versenyezhettek tökgurításban és babzsákdobásban.