A „Segítő Kezek az Idősek Biztonságáért” program három városban kísérleti jelleggel indult el. A modellprogramban a skype és internet nyújtotta lehetőségekre, az okostelefon és a vészjelző karperec használatára tanították meg a programba bevont idős embereket. A siker nyomán a Kormány a 1056/2017. (II.7) Korm. határozatban döntött az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram kiterjesztéséről, mely kiemelkedő szerepet kap a 2017. évi országos közfoglalkoztatási programban.

A 2017. március 1- 2018. február 28.-ig tartó Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram (II. Fázis) megvalósítója a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. A II. Fázis célcsoportja 63 hátrányos helyzetű település 65 év feletti lakosai. A programban 1 365 fő közfoglalkoztatott vesz részt, akik az infokommunikációs eszközök beszerelését, karbantartását, valamint a beszerelt eszközök segítségével történő kapcsolattartást segítik, végzik. 200 fő közfoglalkoztatott részére szociális asszisztens vagy infokommunikációs munkatárs - képzést is indítanak.

A kísérleti programnál jóval szélesebb, átfogóbb jellegű célok fogalmazódtak meg, hiszen most már az idősek saját otthonukban tartása/ápolása, a formális szociális gondozás és az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése, a gondozó családtagnak idősgondozásból eredő terheinek és munkavállalásának összeegyeztethetőségének elősegítése, a generációk közötti kommunikáció erősítése került középpontba.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az infokommunikációs eszközök használata csökkenti az idősek magány-érzetét, növeli biztonságérzetüket, egészségi állapotuk folyamatos nyomon követése és monitorozása egyértelműen lassítani képes az egészségromlás ütemét.