A Hajdú-Bihar megyei Bakonszegen évente körülbelül 100 fő dolgozik a közfoglalkoztatás keretei között. A Start Mintaprogramban komoly értékeket teremtenek, mezőgazdasági tevékenységüket folyamatosan bővítik, amelyhez újabb földterületeket vásárolnak.

A Start programban mezőgazdasággal, állattenyésztéssel és értékteremtéssel foglalkoznak. Az önkormányzatnak jelenleg mindössze egy hathektáros területe van, szerencsére tudnak újabb területeket vásárolni. 
Belterületi önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok udvarán kezdtek gazdálkodni, például a tájháznál, ahova fákat telepítettek. Elhagyott szőlőskerteket fogtak művelés alá, amit persze megbeszéltek a tulajdonosokkal. Vásároltak egy félhektáros almáskertet, emellett két helyen van még ugyancsak félhektárnyi vegyes gyümölcsösük. További három hektáron egyéb termelés folyik, többek között gyógynövényeké.


Mivel kicsi a földterületük, nagyon meg nézik, hogy mit termelnek, ezért kezdtek gyógynövényekkel foglalkozni. Máriatövist, articsókát, lándzsás útifüvet, körömvirágot termesztenek, ezek egy részét eladják, míg a többit a településen belül hasznosítják, szirupot, teát készítenek belőle. Vetnek napraforgót és kalászos gabonát is. Van egy olajprésük, ezzel a napraforgóból és tökmagból sajtolnak olajat, amelyet a konyhán használnak, a maradékot pedig eladják. A közeljövőben támogatásból építenek egy gyümölcsfeldolgozó üzemet, illetve vesznek egy aszalógépet is. Lekvárt, gyümölcslevet és aszalt gyümölcsöket készítenek majd.


A helyi értékteremtő programban 25-en dolgoznak. Egy részük az önkormányzat asztalosműhelyében, ahol ládákat, konténereket, létrákat és karókat gyártanak, de készítenek még utcai padokat, kukákat, virágtartókat, filagóriákat. Építettek már mobilszínpadot is, illetve javításokat is végeznek. A program kézműves részén belül a közfoglalkoztatottak rongyszőnyeget szőnek, illetve kosarat fonnak. Az utóbbi időben ezeket már olyan minőségben készítik, hogy a piacon lehet őket értékesíteni. 
Brikettáló üzemükhöz van egy fadarálójuk, valamint létrehoztak egy komposzt- és fagyűjtő telepet is. Az általuk készített brikettel az önkormányzatot, a művelődési házat és az óvodát fűtik, de szociális alapon a rászorulóknak is juttatnak belőle. Betonelem gyártó gépükhöz szeretnének vásárolni egy olyan tartozékot, amivel az árkokhoz tudnak megfelelő elemeket készíteni.


Nemrégiben Vekerddel és Furtával összefogtak, és a három település közösen méhészkedik. A mézet nagy mennyiségben el tudják adni, és almalekvárjukba cukor helyett használják.

(Forrás: Hajdú-Bihari Napló)