Sarkadon a közfoglalkoztatásban művelt szántóföldi zöldségek vetésének első üteme véget ért. Nem adnak bérbe önkormányzati területet, mindet saját maguk művelik meg.

A helyi önkormányzat számára lényeges, hogy az állami támogatásokat kiegészítse saját bevételt termelő, növelő tevékenységekkel, például a mezőgazdasági munkákkal. Az elmúlt években saját erőből és közfoglalkoztatási projektek révén folyamatosan fejlesztettek, gépeket vásároltak, összesen mintegy 100 millió forintért. 

Jelenleg 350 hektáron gazdálkodnak, ebből 100 hektár erdő, 250 hektár szántóföld: 100 hektáron megy a napraforgó, 21,5 hektáron a kukorica, 81,5 hektáron az őszi búza. Közfoglalkoztatási program keretében 61,3 hektáron gazdálkodik az önkormányzat, 100 fő közfoglalkoztatásával. Kiemelkedő a 13,5 hektáros kertészetük, ahol a sárgarépától kezdve a zöldborsón keresztül a burgonyáig rengeteg féle zöldséget termelnek. A közfoglalkoztatás keretében megtermelt zöldségek egy része a közétkeztetésbe kerül felhasználásra, egy részét az önkormányzati bolton keresztül értékesíti az önkormányzat, , egy része pedig a szociálisan rászoruló családok részére kerül ingyenesen átadásra.

A szántóföldi növénytermesztés és a kertészet mellett az állattartás is egyre jelentősebb. Pillanatnyilag húsz juh, tíz méhcsalád, kétszáz tojótyúk jelenti az állományt, de a jövőben ötven sertés is érkezik.  Munkahelyeket is sikerült teremteniük, hiszen létrehoztak egy mezőgazdasági csoportot, melyben öt főt főállásban alkalmaz az önkormányzat. 2016. évben a közfoglalkoztatási programok végrehajtásában nyújtott kiemelkedő szakmai munka elismeréséül a Belügyminisztérium Start Plusz díjjal tüntette ki az önkormányzatot. A díjjal járó öt millió forintos támogatásból az önkormányzat gabonavető gépet vásárolt, mellyel az őszi kalászos gabonafajtákat tudják majd optimálisan és költségtakarékosan elvetni.

(Forrás: Békés Megyei Hírlap)