Szerdán átadták Magyardombegyházán azt a Sajtkészítő Műhelyt, amely a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási támogatásának köszönhetően jött létre.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott köszöntőjét követően Dús Ildikó, Magyardombegyház polgármestere ismertette a helyi közfoglalkoztatás sajátosságait, eredményeit. Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár rövid áttekintést adott a hazai munkaerő-piaci helyzetről, a foglalkoztatás folyamatosan javuló tendenciáiról, a közfoglalkoztatás céljairól, eredményeiről.

Mint azt beszédében leszögezte, a Kormány célja olyan közfoglalkoztatási programok megvalósítása, amelyek hasznosak, értéket teremtenek, folyamatos munkavégzést tesznek lehetővé, az ország minden területén megvalósíthatók és több célcsoportot is elérnek. - A Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacra történő kijutásának elősegítése érdekében több olyan jogszabály módosítást vezetett be 2015 és 2017 között, amelyek jelentős mértékben megkönnyítik a munkába állást – folytatta a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatottak számára indított képzések is a programban résztvevők kompetenciáit, munkaerő-piaci esélyeit hivatottak javítani.Kiemelte: Magyardombegyház a közfoglalkoztatás kezdetétől, 2011 óta évről évre bizonyítja, hogy példamutató módon képes a helyi adottságainak kihasználására, és minden lehetőséget megragad új termékek bevezetésére, elterjesztésére. - A most átadásra kerülő sajtkészítő műhely a helyi tejfeldolgozó kisüzem továbbfejlesztéseként egy olyan érték- és munkahelyteremtő beruházás, mellyel a település bebizonyította, hogy képes fejlődni, kiemelkedő tevékenysége által maradandó értéket teremteni – tette hozzá a helyettes államtitkár, aki ezt követően sok sikert kívánt a településnek a további munkához és az üzem működtetéséhez.

A település már több éve foglalkozik kecsketej feldolgozásával. A helyi értékteremtő program keretében került korábban kialakítására egy 65 m2-es tejfeldolgozó helyiség, melyben a sajtgyártás mellett túró, körözött készítésére is lehetőségük nyílt. A folyamatos fejlesztések mellett az elmúlt években 10 fő közfoglalkoztatott sajtkészítő tanfolyamon is részt vett, ahol elsajátíthatták a szakszerű tejfeldolgozás elméleti és gyakorlati ismereteit. Az előállított termékek nagy részét helyben értékesítik, de egyre több a megrendelésük.

A beruházás első szakaszában - 12 fő közfoglalkoztatásban való részvételével - az üzem 95 m2-rel bővült, így összesen 160 m2-es terület áll rendelkezésre a termékek előállítására. Az önkormányzat 2017. augusztus 23-án kezdte meg teljes kapacitással a termelését. Az elmúlt hónapban már mintegy 4 100 liter kecsketejet, valamint 400 liter tehéntejet dolgoztak fel, melyből közel 500 kg tejterméket (sajt, körözött, túró, túrógolyó, valamint gomolya) állítottak elő.  A beruházás megvalósítása tartós munkahelyeket is teremt a településen, tekintettel arra, hogy a támogatási időtartam lejártát követően az önkormányzat 5 fő, 5 éves időtartamú továbbfoglalkoztatását vállalta, mellyel így az érintettek számára lehetőség nyílik a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra történő visszalépésre is. Az üzem avatását követően a meghívottaknak megmutatták a helyi közfoglalkoztatásban elért eredményeket, így a tejfeldolgozóban és a sajtüzemben dolgozók tevékenységét is.