Mezőcsáton igyekeznek minden lehetőséget megragadni a település fejlesztésére, ezért is óriási segítség számukra a közfoglalkoztatás. Jelenleg 364 fő közfoglalkoztatottnak ad munkát a helyi önkormányzat. Indultak képzések is, mivel még mindig nagyon sok a nyolc általános iskolát végzett és szakmával nem rendelkező személy. Most kertijárda-építő és varró tanfolyamon vesznek részt az e szakmák iránt érdeklődők.

A korábban munkanélküli lakosok szemlélete rengeteget változott a közfoglalkoztatási programokban való részvétel folyományaként. Akik tartósan munkát végeznek, azok megtanulták újra a munkahellyel járó kötelmeket, a munka értékét és megbecsültségét. Mindeközben változott a helyi társadalom egészének értékítélete is a közfoglalkoztatásról, hiszen ezek az emberek gondoskodnak a szép és tiszta városképről, megoldanak olyan feladatokat, amelyeket nagyon nehezen lehetne egyébként elvégeztetni.

Mezőcsáton van asztalosműhely, gyártanak térkövet, komoly kertészettel, gombaházzal, zöldségfeldolgozóval és hűtőkamrákkal rendelkeznek. Most készül az üvegházuk, ami tovább növeli a növénytermesztési lehetőségeiket. E mellett fűkaszások és takarítók tartják tisztán a közterületeket, a közutasok az útpadkákat takarítják, segítőként dolgoznak az önkormányzati intézményekben, és vannak kisműhelyeik, ahol kerámia-, varró- és mézeskalácsos termékeket készítenek.

A település lakói tudják, hogy értéket teremtenek, illetve sok pénzt spórolnak meg a városnak a közfoglalkoztatási programok. Rendezettek a közterületeik, a bejövő útjaik. A program résztvevői pedig újra megtanulták a közösséghez tartozást, az értékteremtő munka örömét, és azt, hogy a városlakóktól mind több elismerő szót kapnak, mely motiválja őket.

(Forrás: boon.hu)