Szeged város adott otthont a negyedik Csongrád Megyei Közfoglalkoztatási Kiállításnak és Vásárnak, melyen a megye 6 járásából 26 közfoglalkoztató mutatta be termékeit a nagyközönség számára a Csongrád Megyei Kormányhivatal nagytermében. A kiállítás megnyitója után tartottak egy Szakmai Fórumot- és Konferenciát, ahol bemutatták a „Start Plusz 2017” program 3 nyertes programját is. Az esemény felhívta a figyelmet a közfoglalkoztatás fontosságára, értékteremtő tulajdonságára, és arra, hogy a kis településeken élő emberek számára is biztosítja a megélhetést, a biztonságot, miközben kreatív termékeket állíthatnak elő. A kiállításon a látogatók megismerkedhettek a közfoglalkoztatási programok keretében elkészült termékekkel és azok előállításával, a közfoglalkoztatók pedig jó gyakorlataikat, tapasztalataikat osztották meg egymással.

A két napos rendezvényt dr. Juhász Tünde kormánymegbízott és dr. Hoffmann Imre a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára nyitotta meg. Kormánymegbízott Asszony elismeréssel beszélt a helyi közfoglalkoztatás eredményeiről, a közfoglalkoztatási programokról, illetve az ezekben előállított és kiállított termékekről. Mint mondta: - Az országban egyedülálló módon csak megyénk rendezi november végén a megyei közfoglalkoztatási kiállítást, mely rendezvény adventi hangulatúvá varázslásában idén is Kistelek Város Önkormányzata segítette a Kormányhivatalt. A vásári asztalokat Hódmezővásárhely Város Önkormányzata biztosította, melyet a 2015. évi utcabútorok gyártása megnevezésű startmunka mintaprogramban állítottak elő, így csapatmunka eredményeként vált a rendezvény kiemelkedő színvonalúvá – tette hozzá a kormánymegbízott.

Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár gratulált a közfoglalkoztatási programok eredményességéhez. Kiemelte, a Kormány felismerte, hogy a hazai foglalkoztatás-bővítés kulcsa elsősorban a nyílt munkaerőpiacon megjelenő álláshelyek számának növelése, amelyhez ösztönző rendszerekkel járul hozzá. – „A célunk olyan közfoglalkoztatási programok megvalósítása, amelyek hasznosak, értéket teremtenek, folyamatos munkavégzést tesznek lehetővé, az ország egész területén megvalósíthatók és minden munkára vágyó embert elérnek. A statisztikai adatokból látszik, hogy Csongrád megyében a tavalyi évhez képest 25%-al csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Ez nagyon örvendetes, hiszen a közfoglalkoztatásban a legfontosabb szempont az, hogy minél több közfoglalkoztatottat sikerüljön visszavezetni a nyílt munkaerőpiacra.” – szögezte le a helyettes államtitkár.

Az érdeklődők nem csak megtekinthették a kiállított terményeket/termékeket, hanem azokat meg is kóstolhatták. Az asztalokon friss és savanyított zöldségek, ivólevek, goji bogyó tea, magvakból hidegen sajtolt olajok, virágpalánták, kolbász-, sonka-, szalonnafélék, járólap, térkő, virágláda, sörpad, szék, kézműves és textiltermékek sorakoztak.

A Szakmai Fórum- és Konferencia keretében bemutatkozott a „Start Plusz 2017” program 3 nyertes közfoglalkoztatója. Bálintné Siprilcó Zsuzsanna, Apátfalva község alpolgármestere és dr. Papp Sándor, Pusztamérges község polgármestere ismertette településük mintaprogramjait. A szentesi Hajléktalan Segítő Központ országos közfoglalkoztatóként kapott miniszteri elismerést, mintaprogramjukat Berki András intézményvezető mutatta be a résztvevőknek. Bíró Katalin, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága Programkoordinációs Osztályának vezetője pedig ismertette a konferencia résztvevőivel a 2018. évi közfoglalkoztatási programok célkitűzéseit, lehetőségeit, segítséget adva ezzel a további programok tervezéséhez.

A kétnapos rendezvényt nagyon hasznosnak, érdekesnek, színvonalasnak értékelték a vendégek, látogatók, hiszen komplex képet adott a közfoglalkoztatás jelenlegi eredményeiről, fontosságáról.