25 Békés megyei önkormányzat 143 hektáron termesztett az idén ipari kendert a start munkaprogramok keretében, csaknem 1100-1200 közfoglalkoztatottnak adva munkát az egyéb mezőgazdasági munkák mellett. Mivel óriási igény mutatkozik a feldolgozásra, nyersanyagot többen is vásárolnának, ezért bővíteni szeretnék a termelést. Magyarországon csak Nagylakon van kendergyár, ahol durvább szövésű fonalat, kötelet állítanak elő, de finomrostot nem. Így a Békés megyei kendert Csehországban, Ausztriában és Németországban dolgozzák fel, és a kész fonalat hozzák vissza.

Forrás: kenderhaz.hu

Vésztőn a terület egyik felén a kendert vetőmag előállítására, míg a másik részén termelt növényt rostkenderként hasznosítják. A településen élelmiszeripari felhasználásra olajat préselnek a kenderből, az idén új présgépeket és szűrőket vásároltak, és növelték a kapacitást is. A magasabb olajtartalmú magokat adó fajták betakarítása most folyik. Mivel a kenderolaj még nem ismert a piacon, ezért népszerűsíteni kell a felhasználási lehetőségeit. Melléktermékként, kis mennyiségben, a gyógyszeripar is felhasználja a kendert.


A kenderből mintegy 25 ezer féle terméket lehet előállítani. A textilipar mellett papíralapanyagként, az autóipar a belső burkolatokban, az építőipar szigetelőanyagként hasznosítja. Biomasszát termel, ezért energia előállításra is alkalmas. Olaja többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelynek jótékony szerepe van a szívműködés, a hormonális rendellenességek és a bőrbetegségek gyógyításában, emellett kozmetikumok is készíthetők belőle.


A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. „Az ipari kenderre épülő népi kézművesség és közösségépítés megalapozása” címmel mintaprogramot hozott létre, amelynek részeként Észak-Magyarországon és Székelyföldön elindult egy kendertermesztési- és feldolgozási projekt. Mintegy 600 magyar és 500 erdélyi népművészt felsorakoztató adatbázist hoztak létre, akik kilencvenféle kenderből készített, népi kézműves terméket határoztak meg, amelyek a piacon is eladhatók lennének. A mintaprogram év végén zárul, de szeretnék folytatni. A jövőben kendertermesztési és feldolgozási tananyagot dolgoznának ki az iskolarendszeren kívüli felnőtt- és szakképzés számára.

(Forrás: MTI-Eco)