Berettyóújfalu adott otthont a III. „Helyi értékek Startja” Megyei Közfoglalkoztatási Kiállításnak, ahol kilenc járás 38 önkormányzata, valamint öt szociális szövetkezet közfoglalkoztatottjai mutatták be munkájuk eredményeit. A kiállító pavilonokat például a tépei közfoglalkoztatottak ácsolták, míg a rendezvényt a települések kulturális csoportjainak fellépése színesítette.

Dr. Vitányi István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője szerint a közfoglalkoztatás legnagyobb jelentősége, hogy munkahelyeket teremt.  – A közfoglalkoztatási programok egyfajta előiskolák az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez. Jótékonyan formálja az emberek tudatát és érezhetően javultak a bűnözési statisztikák.  – jelezte a képviselő. Mint fogalmazott, fontos cél visszavezetni az embereket a versenyszférába, illetve csökkenteni a kialakult munkaerőhiányt a közfoglalkoztatottak továbbképzésével.


Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője kiemelte: az ország gazdaságának erősödésével a foglalkoztatási helyzet is javult, melynek eredményeként egy év alatt 36 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatásban résztvevők száma. - A pozitív tendencia ellenére sok településen kevés a vállalkozás. Az idén kiírt Fókusz programnak az a célja, hogy a kiemelten hátrányos helyzetű járásokban új, fenntartható munkahelyeket hozzanak létre a szociális szövetkezetek tevékenységének, működésének támogatásával. Ott is folytatódnak a közfoglalkoztatási programok, ahol az átlagnál sikeresebb a versenyszférába visszavezetés. Az ilyen településeken azokat a potenciális munkavállalókat kell bevonni az elhelyezkedettek helyett, akik nehezebben mozdíthatóak, mert különböző okokból évekkel ezelőtt kiestek a munkaerőpiacról – fogalmazott a főosztályvezető.
A kiállítók bemutatták a mezőgazdasági programokban elért eredményeiket. Lehetőség nyílt a közfoglalkoztatásban megtermelt zöldségfélék, gyümölcsök, és az ezekből készült termékek megkóstolására is. A látogatók megtekinthették a helyi sajátosságokra épülő programokban készített dísztárgyakat, padokat, virágtartókat, cirokseprűket, száraztésztákat, teasüteményeket. Az önkormányzatok főzőverseny keretében mutatták be településeik ízeit, ételeit.