Békéscsabán idén is megrendezték a már hagyományosnak mondható közfoglalkoztatási kiállítást. 2013-ban az országban elsőként Békés megye szervezett ilyen eseményt, amelyről akkor még nem lehetett tudni, hogy országos rendezvénysorozatot indít el. A kiállítás megnyitóján a felszólalók mindegyike a közfoglalkoztatás hasznosságát hangsúlyozta, illetve a tények tükrében e foglalkoztatási forma eredményességét, értékteremtő jelentőségét.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Takács Árpád kormánymegbízott elmondta, hogy munkaadói és munkavállalói oldalról egyaránt olyan visszajelzések érkeznek, amelyek szerint a közfoglalkoztatás az elmúlt években az értékteremtés hatékony eszközévé vált, és emellett nagyban elősegíti a munkavállalók elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedését. - Jelenleg Békés megyében több mint 12 ezren dolgoznak közfoglalkoztatásban, akik rengeteget tettek a települések szebbé és élhetőbbé tételéért – tette hozzá a kormányhivatal első embere. Vantara Gyula országgyűlési képviselő, a megyei fejlesztések miniszteri biztosa kiemelte, hogy akik elveszítették kenyérkereseti lehetőségüket, azok a közfoglalkoztatás által lehetőséget kapnak arra, hogy felelősségteljes munkát végeznek, és nem veszítik el az elsődleges munkaerőpiacra való visszatéréshez szükséges képességeket.


Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára szerint az, hogy 59 kiállító mutatta be közfoglalkoztatási programjait, valamint az így megtermelt, készített termékeit, egyértelműen jelzi, hogy az önkormányzatok komolyan veszik a közfoglalkoztatás rendszerét, jelentőségét. Emlékeztetett arra, hogy a gazdasági világválság hatására hazánkban az álláskeresők száma 2010-re csaknem elérte a 600 ezer főt. Erre a helyzetre kellett hatékony megoldást találni, egy olyan átmeneti foglalkoztatási formát, amely biztosítja a munkájukat elvesztő tömegek számára a foglalkoztatást és a megélhetést. 2011-óta a Belügyminisztérium irányítja a közfoglalkoztatást, aminek célja olyan programok megvalósítása, amelyek hasznosak, értéket teremtenek, folyamatos munkavégzést tesznek lehetővé és az ország valamennyi területén megvalósíthatók. A munkaerő-piaci helyzet azóta jelentősen megváltozott, de a közfoglalkoztatásra továbbra is szükség van a hátrányos helyzetű településeken.

A békéscsabai Szent István téren 3600 négyzetméteren összesen 59 város és község mutatta be tevékenységét, eredményeit és termékeit. A kiállítóhelyeken az érdeklődők megismerkedhettek a seprűkötéssel, tésztakészítéssel, savanyítással, befőzéssel, ágaprítással, vagy éppen a biotégla készítéssel is. Agrármegye lévén a standok roskadoztak a temérdek zöldség és gyümölcs alatt. Sokan megcsodálták az igényes kidolgozású terítőket, ágyneműket. A közút-karbantartási program eredményeit pedig fotók segítségével követhette nyomon a nagyközönség.