Apátfalván a közfoglalkoztatási programok a helyi hagyományok őrzésétől a divatos ruhák készítéséig számos értékteremtő tevékenységre adnak lehetőséget. A helybéliek nagyon büszkék a település folyamatos fejlődésére, a sikeres közfoglalkoztatási programjaikra, új terveik közt szerepel egy új közkonyha kialakítása, valamint a műanyaghulladék újrahasznosítása, melynek révén környezetkímélő módon gazdálkodnának.

A járási startmunka program keretében állattartással, zöldségtermesztéssel, brikettálással, járdaépítéssel, betonelem gyártással, textilgyártással foglalkoznak, és működik egy asztalos- valamint egy lakatosműhelyük is.

Idén 139 főt alkalmaznak a közfoglalkoztatásban. A mezőgazdasági programelemben megtermelt javakat elsősorban a közkonyhán hasznosítják. Szeretnének egy újabb közkonyhát is kialakítani, hogy az óvoda, illetve az idősek ellátásán túl a helyi iskola számára is biztosítani tudják az étkeztetést. A tervezett fejlesztésnek köszönhetően naponta 300-350 főre tudnának friss meleg ételt készíteni. Az önkormányzat üzemeltetésébe tartozó konyhákra az alapanyagot a zöldség termesztési program (szabadföldi termesztés, fólia sátrak telepítése) volumenének növelése biztosítja.

A csongrádi település fontosnak tartja a környezet kímélését, ezért tervezik a bio- és megújuló energia hasznosítási program indítását, melyben a településen keletkezett műanyag hulladékot gyűjtenék össze és dolgoznák fel.

Asztalos és lakatosműhelyükben olyan köztéri bútorokat állítanak elő, melyeket sajátos, apátfalvi motívumokkal díszítenek, ezzel is megőrizve a helyi népi motívumokat, kultúrát.

Az újonnan alapított Apátfalvi Mívesház Manufaktúrában többek között rongy, illetve bolyhos szőnyegeket szőnek, de e mellett hímzéssel díszített ruhadarabokat is varrnak. A fiatalok körében nagyon népszerűek a matricavasalási technikával készülő felsőruházati termékek. Örömhír az érdeklődőknek, hogy Makó mellett ez évtől már Hódmezővásárhelyen is árusítják termékeiket.