A közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően Karancskesziben az elmúlt évek alatt az önkormányzat valóságos kis mintagazdaságot alakított ki. A kert és az állatállomány gondozását közfoglalkoztatottak végzik szakmai irányítás mellett. A baromfi, a sertések, a kecskék szépen szaporodnak a „Falusi udvar” nevet viselő gazdaságban, elképzeléseik szerint az állomány tovább gyarapszik a jövőben.

A nógrádi településen van fűthető, földbe süllyesztett melegház, ahol a palántanevelés folyik. Innen a fóliasátorba kerülnek a növények, elsősorban paprika, paradicsom.  A közfoglalkoztatás keretében zöldségféléket, borsót, hagymát, burgonyát, sárgarépát, petrezselymet, kukoricát, búzát, valamint szamócát és málnát is termesztenek. Idén - egyelőre kísérleti jelleggel - gyógy- és fűszernövények termesztésébe is belekezdenek.


A Falusi udvar területén működő hűtőkonténer első felét tavaly beépítették, zöldségfeldolgozó és előkészítő helyet alakítottak ki benne. A megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket fóliázva teszik el, hogy azonnal a konyhára kerülhessenek. Tavaly újították fel a pincét is, ahol a burgonyát és a többi eltartható zöldségfélét egész télen át tárolni tudják. Amit megtermelnek, annak egy részét frissen használják fel, de sok mindent értékesítenek is. Emellett a gyümölcs- és a zöldségfélék egy részét aszalják, de készítenek savanyúságokat, befőtteket, lekvárokat is. Az élelmiszereket a saját önkormányzati konyhájukon dolgozzák fel, a szociális és a gyermekétkeztetésben részesülőket látják el. Tartanak tyúkokat, idén első részletben száz darab előnevelt csibét is vásároltak, de idén még ugyanennyit beszereznek. Azért szeretnék a tyúkállományt növelni, mert a tojás jól eladható.


 A tavalyi esztendőben terménytárolót is építettek. Sertéseket is tartanak, de az állományt fejleszteni akarják. A szaporulatot értékesítik, a választási malac ára mostanában kedvező, a községben és a környező falvakban nagy az érdeklődés iránta. Kecskét is tartanak, jelenleg kísérleteznek a sajtkészítéssel. A Falusi udvar mellett patak folyik, ezen egy kis tavat alakítottak ki, hogy vízi szárnyasokat, kacsát és libát tartsanak. Nemrég bekerítettek egy körülbelül negyed hektáros önkormányzati területet, ahová az állatokat szabad tartásban kiengedhetik, hogy természetes táplálékukat összeszedjék.
A növénytermesztés és az állattenyésztés során megszerzett ismereteiket sokan hasznosítják otthon is, a közfoglalkoztatottak közül egyre többen kezdenek gazdálkodásba. Ez mindenképpen jó, hiszen az élelmiszereik egy részét megtermelik maguknak, s ez által takarékoskodhatnak is.

Belekezdtek a betonelemek készítésébe is, az ehhez szükséges a technológiát, a vibrációs asztalt, a sablonokat már megvásárolták. Ha beválik a gyártás, akkor komolyabb betonelemek elkészítésére is vállalkoznak majd. A termékeket a községi járdák és közterületek felújítására használhatják, de eladásra is juthat belőlük, de a Falusi udvarban járófelületeket is készítenének majd, hogy ne a sárban kelljen közlekedni.


(Forrás: nhc24.hu)