Hosszúvíz a legkisebb somogyi település, ahol mindössze 42-en élnek, mégis a napokban ötszáz tő rózsát ültettek el a köztereken. A közfoglalkoztatottak serényen dolgoznak, a virágültetés mellett gyönyörű kézműves termékeket állítanak elő.

A 32 házat számláló, egyetlen utcás faluban a közfoglalkoztatott asszonyok rongyszőnyegeket, ajándéktárgyakat, táskákat, babákat készítenek. A falunapokon, rendezvényeken, fesztiválokon értékesítik a szép kézműves termékeket.
A helyiek azt állítják: könnyebb egy kistelepülésen élni, mert 42 lakosra minden nap odafigyelhet a falugondnok, több ideje van egyes emberek gondjaira. A falu jobb oldala, a Boronka-patak felőli része üdülőövezet, a másik fele az állandó lakosoknak ad otthont. Egy pályázat segítségével 12 ló tartására istállókomplexumot fognak építeni, amelynek köszönhetően a lovasturizmus helyi állomáshelyévé válhatnak.
Folyamatosan szépítik a falut, most állítottak ki egy díszszekeret, amit teljesen fel kellett újítani. A közfoglalkoztatási programban meg tudtak venni egy használt traktort, ami egy ilyen kis falunak óriási segítség. A megyével konzorciumban pályázni szeretnének az önkormányzat épületének energetikai korszerűsítésére, továbbá van egy önkormányzati fenntartású, 15 fő elszállásolására alkalmas panziójuk, amit szintén fel kellene újítani.
A nyáron a vízügyesek nekiállnak a Boronka-patak medertisztításának, addig a partoldalt tisztíttatják a közfoglalkoztatottakkal. A tavalyi évben adósságkonszolidációs pályázaton 3 millió forintot nyertek, abból egy garázst építenek a falubusznak.

(Forrás: Somogyi Hírlap)